Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), Svenska, Svenska som andraspråk, Bild

·

Årskurs:

1 - 3

Tema Rymden årskurs 2 HT20.

Munkedalsskolan, Munkedal · Senast uppdaterad: 3 oktober 2020

I temaarbetet om Rymden kommer du att få följa med på en spännande resa! Du kommer få träffa utomjordningar, bekanta dig med planeter och andra spännande ting. Du vågar väl hänga med?

Vad vi ska lära oss:

Om jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Vad månens olika faser heter. Hur olika stjärnbilder ser ut och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året. Vi ska öva på att göra bilder på olika sätt där du använder olika material och tekniker. Du kommer skriva faktatexter, öva läsning och läsförståelse, handstil och skriva på dator, träna på att använda språkets struktur, bearbeta texter och bekanta er med olika slags texter. 

Varför vi ska lära oss det:

För att vi ska öva vår förmåga att använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället. Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika materialundersöka och presentera olika ämnesområden med bilder samt formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer. 

Hur ska vi lära oss det:

Vi kommer läsa faktatexter, ha samtal, titta på bilder och filmklipp. Du kommer få arbeta med läsförståelse, öva din handstil och skriva på dator. Tillsammans med en kompis ska du få skriva egen faktatext. Tillsammans ska vi även skapa olika bilder där vi kommer använda oss av olika material och tekniker. 

Du visar vad du kan genom att:

Delta i samtal på lektionerna, genomföra praktiska moment och arbeta med olika arbetsuppgifter. Du kommer även få berätta om hur jorden, solen och månen rör sig i förhållande till varandra. Jag kommer också att titta på dina texter som du skriver och hur du arbetar på lektionerna vid enskilt samt pararbete. 

 


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder.

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras

Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, spel och webbtexter.

Matriser i planeringen
Tema Rymden årskurs 2 HT20.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback