👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Vi har sett att barnen har ett stort intresse för att plocka, äta och leka med äpplena ute på gården. Äpplena kommer från flera äppleträd som alla bar mogen frukt, detta ledde till att det fanns mycket fallfrukt på marken och att vår kompost användes flitigt för att slänga den fallna frukten. Eftersom äpplet har vart ett återkommande samtalsämne och något som intresserat barnen, så kommer vi att använda oss av det för att gå in i ett arbete kring hållbarutveckling. Vi kommer att arbeta med hållbarutveckling utifrån Agenda 20/30 och de 17 globala målen.
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
Analytisk- och kommunikativ förmåga
Vi vill ge möjlighet till att på ett konkret sätt göra det synligt för barnen hur vi kan ta hand om våra resurser.
Väcka en medvetenhet kring hållbar konsumtion och produktion.
Vi kommer uppmärksamma att det kan finnas resurser i vår närhet som går att använda på fler än ett sätt. Genom att utforska tillsammans med barnen vill vi förmedla en känsla av möjlighet till handling och ge dem perspektiv. Så ett frö för att kunna börja fundera på vad de själva kan göra. Vi kommer börja i det lilla, det som finns i barnens vardag i deras livsvärld för att sedan kunna vidga, tänka och se större. Vi vill att dom ska få förståelse för att de kan och ska påverka sin framtid, få förståelse för hur dom kan påverka. Vi vill öka förståelse för barns rättigheter och också skyldigheter
Medforskare - på vilket sätt behöver jag vara närvarande i denna situation?
Scaffolding – utmana utifrån varje barns enskilda behov och förutsättningar
Utmanande frågor – vilken typ av frågor ställer jag? Behöver det alltid finnas ett givet svar
Närvarande – på vilket sätt behöver jag vara närvarande i denna situation?