Dibbers planeringsmall för undervisning
Bilden ovan är från Skolverkets stödmaterial "Kvalitetsarbete i praktiken". Bilden visar de olika steg en undervisningsprocess ska genomgå, samt den ständigt pågående processen som inte har något slut.
Klicka här om du vill läsa "Kvalitetsarbete i praktiken".
Dibbers planeringsmall för undervisning
1. Undervisningsplanering
En undervisningsplanering ska besvara alla dessa frågor
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans.
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
Vi vill ta till vara på barnens intresse "vulkaner", som de brinner för just nu. Barnen ska få prova på olika tekniker i sitt skapande, samtidigt som de får vara delaktiga i utvecklingen och skapande av sitt material i lek och lärmiljöerna.
Vi tittar på film om vulkaner, sätter upp bilder på olika vulkaner, läser böcker och fakta om vulkaner som inspiration. Barnen som sedan tidigare är vana att ha sin egna projektvägg har spontant uttryckt att nu MÅSTE vi ha en vulkanvägg.
För utom skapande av vulkanväggen ger vi också barnen möjlighet att spontant när de vill skapa egna vulkaner, genom att fylla på med material (bl.a.återvinningsmateria, tejp, lim olika sorters papper, färger mm) Barnen får vara delaktiga och ta med skräpmaterial hemifrån. Vi utser också en utställningsplats där barnen kan samla och visa upp sina alster.
Vi dukar upp material för vulkanväggen bl.a. spännpapper och färger mm. Barnen är sedan tidigare vana att alla som vill och önskar delta får det men kanske inte samtidigt. De kommer och går och deltar efter intresse och förmåga.
_____________________________________________________________________
2. Reflektion
Reflektion är att lägga alla tankarna på ”bordet”
Reflektionsfrågor att utgå ifrån – välj ut de som är relevanta för detta tillfälle;
_________________________________________________________________________________________
3. Analys
Analys är att se mönster och dra slutsatser utifrån reflektionen ”det som ligger på bordet”
Analysfrågor att ställa er;
Vilka generella mönster kan vi se utifrån ”det som ligger på bordet” - reflektionen?
Vad har vi uppnått i förhållande till uppsatta mål?
Vad behöver utvecklas för att öka måluppfyllelsen?
______________________________________________________________________________________
4. Nästa steg
Svaren på dessa frågor blir en del av underlaget för fortsatt undervisningsplanering utifrån er analys