Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mitt hus

Skapad 2020-10-05 14:49 i Hökarboden Dibber Sverige AB
Förskola
Barnen har ett stort intresse kring sina hus och vad som de upplever påvägen hem så vi kommer starta ett projekt där barnen får visa sina kompisar var de bor och hur vi kommer dit.

Innehåll

Planering för den gröna gruppen och vårt blivande projekt "Mitt hus". 

 • Utifrån läroplanen kommer vi att arbeta med: " Att ge varje barn förutsättningar att utveckla ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmågan att leka med ord, berätta, uttrycka tankar".
 • samt "Ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld". Samt "Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga".

Jag har valt att arbeta med detta för att ge barnen ett bredare ordförråd då de kommer få ge sin egna vägbeskrivning för att vi ska kunna hitta hem till deras hem. jag vill utmana barnen i sitt språk och hur de kan använda språket. Barnen kommer även få göra egna kartor som barnen i gruppen kommer få använda sig utav för att kunna hitta hem till sin kompis.

Jag vill även skapa en nyanserad bild av hur hem kan se ut och också ge varje barn ett tillfälle att berätta kring sitt hem för de andra, visa sin bild av sitt hem. Då jag sett ett stort intresse i gruppen för detta vill jag utveckla detta och se vart det leder oss. 

 • Vi kommer ha en samling där projektet kommer introduceras och därefter kommer varje barn på olika tillfällen att ge mig en vägbeskrivning som kommer dokumenteras och sedan en karta för att hitta hem till dom. Därefter kommer barnen med hjälp av vägbeskrivningen samt kartan att vägleda gruppen hem till dom. Materialet som jag får in av barnen (kartan, vägbeskrivningen) och med det som dokumenteras under aktiviteten kommer en analys göras där vi ser hur vi ytterligare kan utveckla projektet. 

 • Vi kommer efter varje utflykt tillsammans i gruppen att  utvärdera hur det gått och barnen får berätta hur de upplevt utflykten. Bilder  samt kartor kommer hängas upp på vår projektvägg där barnen kan titta och reflektera över det vi gjort. Projektet ska vara levande under alla dagar även de dagar då vi inte arbetar med det. 

Kopplingar till läroplanen

 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: