Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7

Antiken år 7

Solskiftesskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 21 november 2023

Antika civilisationer samt historiebruk, v. 41-48.

Varför ska du lära dig om antiken

Vi läser historia för att få en bättre förståelse för vår samtid. Antiken är en epok som i mångt och mycket format senare tidsperioden, politiskt och kulturellt. Vi behöver läsa om och förstå antiken för att förstå hur vårt samhälle har fortsatt utvecklas under medeltid och tidigmodern tid. 

Vad ska du lära dig under det här avsnittet?

  • Flodkulturer, hur de första civilisationerna uppkom och varför.
  • Antika civilisationer - Egypten, Grekland, Rom.
  • Alexander den store och hellenismen. 
  • Kristendomen och Romarrikets upplösning.
  • Historiebruk - hur vi använder historia..

Hur ska vi lägga upp undervisningen? 

Vi kommer att inleda med att titta på en film (Percy Jackson). Filmen kommer sen att användas för att diskutera historiebruk. Vi kommer att arbeta med NE's läromedel. Lektionsplanering går att hitta.

Hur ska du examineras? 

Jag kommer att bedöma dina lektionsuppgifter, ditt deltagande i diskussioner samt i ett avslutande prov. Se kunskapskraven för information om vad som ska bedömas.


Läroplanskopplingar

Eleven visar grundläggande kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Till detta hör att eleven visar kunskaper om särskilt centrala historiska skeenden, däribland Förintelsen. Eleven för enkla resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid. Eleven för enkla resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer.

Eleven ställer frågor till historiska källor och för enkla resonemang om vad källorna kan berätta om det förflutna samt om källornas relevans och trovärdighet.

Eleven för enkla resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Eleven visar goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Till detta hör att eleven visar kunskaper om särskilt centrala historiska skeenden, däribland Förintelsen. Eleven för utvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid. Eleven för också utvecklade resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer.

Eleven ställer frågor till historiska källor och för utvecklade resonemang om vad källorna kan berätta om det förflutna samt om källornas relevans och trovärdighet.

Eleven för utvecklade resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Eleven visar mycket goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Till detta hör att eleven visar kunskaper om särskilt centrala historiska skeenden, däribland Förintelsen. Eleven för välutvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid. Eleven för också välutvecklade resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer.

Eleven ställer frågor till historiska källor och för välutvecklade resonemang om vad källorna kan berätta om det förflutna samt om källornas relevans och trovärdighet.

Eleven för välutvecklade resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback