Detta är en preliminär planering av Hem- och konsumentkunskap åk 6. Det betyder att den kan komma att ändras under terminens gång.
I år 6 fokuserar vi på hur vi ska lära oss att äta på ett nyttigt och balanserat sätt. Ni tränar på att använda begreppen hälsa, ekonomi och miljö. Ni kommer få lära er om kroppens sex näringsämnen, var de finns och varför kroppen behöver dem. Tallriksmodellen och matcirkeln är två verktyg som ni ska lära er samt även kunna utvärdera och se din arbetsprocess under arbetets gång.
Lektion 1-5. Introduktion av ämnet och det centrala innehållet. Betyg och bedömning. Hygien, disk och förhållningssätt i köket. Vi lär oss baka med jäst. Vi tillagar enkla och mer hälsosamma mellanmål samt lär oss om frukostens betydelse för vår hälsa. Vi övar också på att utvärdera vår arbetsprocess efter praktiskt arbete. Vi lär oss mer om nyckelhålet, tallriksmodellen och matcirkeln och hur de kan användas i vår vardag. Därefter lär vi oss mer dagens olika måltider och varför vår kropp mår bra av att äta varierat. Vi jämför också olika livsmedelsprodukter och resonerar hur de påverkar vår hälsa, ekonomi och miljö. Vi lär oss skillnaden mellan reklam och objektiv information och utvecklar kunskaper om hur vår konsumtion påverkar vår privatekonomi
Lektion 5-9. Under de här lektionerna fokuserar vi grundläggande på de olika matlagningsmetoderna som hacka, riva, skära, vispa, fräsa, bryna, sjuda och koka. Vi lär oss använda rätt redskap på ett säkert och hygieniskt sätt. Vi tillagar enklare rätter såsom pannkakor, soppa, paj, fiskrätt och en kycklingrätt samt utvecklar vår förmåga att läsa och följa recept.
Lektion 10-15. Vi kommer att repetera det vi har lärt oss i ämnet och skriva ett prov. Vi gör ett studiebesök i en livsmedelsbutik och genomför en marknadsundersökning för att ta reda på olika varors jämförpris. Vi lär oss olika miljömärkningar och besöker en återvinningsstation för att återvinna tomma förpackningar vi använt oss av under terminen.