Skolbanken Logo
Skolbanken

Vad händer i naturen?

Gemensamt förskola i Båstad, Båstad · Senast uppdaterad: 30 oktober 2020

Vi vill uppmärksamma barnens tidigare upplevelser och erfarenheter av djur och natur och med detta som grund ge barnen undervisningstillfälle där de får möjlighet att utveckla en vidare kunskap inom området men även utvecklas inom övriga områden med fokus på bland annat språk, hållbar utveckling och digitalisering.

Nuläge

Barnen visar stort intresse och engagemang av djur och natur, gärna vara i naturen och undersöka. Några har uttryckt att de vill lära sig mer fakta om djur, träden. Några gillar faktaböcker och har har kommit på att man kan söka fakta på ipaden och att man kan förstora och titta närmare på djur och växter med hjälp av pucken .

 Mål

Ge barnen kunskap om djur och natur i vår närmiljö för en ökad förståelse för allas roll i en hållbar framtid.

 

Forskning

Genom att erbjuda digitala verktyg i den pedagogiska lärmiljön får barnen möjlighet att skapa förståelse för hur det digitala kan tillföra något som utmanar och berikar deras kunskaper och lärprocesser med stöd av oss pedagoger. (Digitalitet i förskolan, 2018)

När man vill undersöka det naturvetenskapliga så börjar det oftast med en frågeställning, ett problem, ett fenomen eller en händelse. (Barn och naturvetenskap,2011).

 

Strategier

  • Gå på promenader där vi tittar på närmiljön
  • Aktiviteter i skogen och att fördjupa kunskaper genom att söka upp information på internet, läsa böcker och titta på filmer om naturen.
  • Vi är ute en mindre grupp barn och har alltid med oss material för att dokumentera, samt annat material som förstoringsglas, luppar och burkar, puck
  • Samlingar i mindre grupper
  • Biblioteket för att låna böcker kring temat 
  • Ha gosedjur tillgängliga tex spindel, igelkott, ekorre, 
  • Skapa träd på avdelningen
  • Skapa med material från naturen
  • Undersöka med hjälp av puck ,iPad, projektor 
  • Barnens intresse väcks med att vi ställer öppna frågor som, "varför tror du att löven är gröna?", "varför tror du ekorren är brun?", sedan formulerar barnen en hypotes och sedan kan vi tillsammans ta reda på svaren.

Läroplanskopplingar

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback