👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

MATEMATIK - former, mönster och ordning!

Skapad 2020-10-06 16:16 i Knekten förskola Flen
Förskola
Vi vill erbjuda barnen på vår avdelning att få syn på former och mönster i vardagen samt arbeta med ordning på olika sätt.

Innehåll

SYFTE:

I verksamhetsplanen för Knektens förskola finns just nu ett matematik mål som handlar om former, mönster och ordning.

MÅL:

Vi vill erbjuda barnen på Krusbäret att få syn på och träna på former, mönster och ordning på olika sätt, både i planerad gruppverksamhet men även i det vardagliga.

HUR:

V 37 - V 43!

Vi börjar med att arbeta med de olika formerna cirkel, triangel , kvadrat samt rektangel. Vi tar reda på barnens olika förkunskaper.

Vi arbetar i smågrupper, OLE och DOLE med olika material. Barnen får bekanta sig med formerna genom att titta och känna på dem och säga eller visa vad de redan kan. Barnen får klippa och skapa former tillsammans. Barnen får arbeta med de olika byggmaterial som finns på avdelningen och vi benämner de olika formerna. Former vid ljusbordet benämns och tränas.

DOFF gruppen arbetar med ordning, i en saga om olika djur.

Alla grupper går på FORMPROMENAD och letar former i vår närmiljö. Fönster och dörrar är kvadrater och rektanglar, däck är cirklar osv.

Alla grupper plockar löv och målar med vattenfärg, ta av löven och upptäck vilka former som bildats. Barnen får dekorera formerna som bildats.

SAMLINGARNA:

Vi pratar om vem som får välja sång FÖRST eller SIST.

Vi leker leken "Strumpsoppa". Alla barnen tar av sig EN strumpa. Alla dessa strumpor läggs i en hatt. Hatten skakas och en strumpa i taget dras och tillsammans letar vi efter VEMS strumpa det är genom att titta och prata om mönster och färger på strumpan.

EFTERMIDDAGARNA:

Barnen erbjuds att skapa armband/halsband och att vi då kan diskutera mönster och ordning. Först den och sen den pärlan vilket mönster blev det då?

Barnen erbjuds olika pussel, bl.a. formpussel.

ORDNING:

För att låta barnen träna på ordning har vi ett klä på/klä av schema i hallen och pratar mycket med barnen om vilken ordning man behöver klä på respektive av sig sina ytterkläder för att det ska bli lättast och smidigast.

MATERIAL:

Se ovan.

ANSVARIGA:

Alla pedagoger på Krusbäret.