Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kommunikation - moment 1

Skapad 2020-10-07 12:54 i Kungsholmens västra gymnasium Stockholm Gymnasieskolor
Gymnasieskola Pedagogik
Introduktion av kommunikationsbegreppet.

Innehåll

Vi arbetar med de olika begreppen som används för att beskriva hur kommunikationsprocessen går till. Genomgång av vad kommunikation är och vad som påverkar vår kommunikation. Vi pratar också en del om samtalet och hur man som lyssnare kan påverka kommunikationen. Undervisningen bygger på kapitel 1 i läroboken men kommer även in på delen om samtal. Vecka 38 kommer vi att ha prov och sedan avslutar vi med en fältstudie där eleverna får undersöka hur vi påverkas utan att vara medvetna om det. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Människors interaktion och kommunikation i olika sammanhang och utifrån olika teorier.
  Ped  -
 • Användning av samtal som redskap i kommunikationen.
  Ped  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven beskriver utförligt och nyanserat människors interaktion och kommunikation. Eleven ger också exempel på hur interaktion och kommunikation påverkar människors lärande och deltagande i sociala och pedagogiska situationer. I beskrivningarna använder eleven med säkerhet centrala begrepp och teorier samt förklarar komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser.
  Ped  A
 • Eleven beskriver utförligt människors interaktion och kommunikation. Eleven ger också exempel på hur interaktion och kommunikation påverkar människors lärande och deltagande i sociala och pedagogiska situationer. I beskrivningarna använder eleven med viss säkerhet centrala begrepp och teorier samt förklarar samband och drar välgrundade slutsatser.
  Ped  C
 • Eleven beskriver översiktligt människors interaktion och kommunikation. Eleven ger också exempel på hur interaktion och kommunikation påverkar människors lärande och deltagande i sociala och pedagogiska situationer. I beskrivningarna använder eleven med viss säkerhet centrala begrepp och teorier samt förklarar enkla samband och drar enkla slutsatser.
  Ped  E

Matriser

Ped
Moment 1 - kommunikationsprocessen

Rubrik 1

Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
Kommunikation
Eleven beskriver översiktligt människors interaktion och kommunikation. Eleven ger också exempel på hur interaktion och kommunikation påverkar människors lärande och deltagande i sociala och pedagogiska situationer
Eleven beskriver utförligt människors interaktion och kommunikation. Eleven ger också exempel på hur interaktion och kommunikation påverkar människors lärande och deltagande i sociala och pedagogiska situationer.
Eleven beskriver utförligt och nyanserat människors interaktion och kommunikation. Eleven ger också exempel på hur interaktion och kommunikation påverkar människors lärande och deltagande i sociala och pedagogiska situationer.
Begrepp och analys
I beskrivningarna använder eleven med viss säkerhet centrala begrepp och teorier samt förklarar enkla samband och drar enkla slutsatser.
I beskrivningarna använder eleven med viss säkerhet centrala begrepp och teorier samt förklarar samband och drar välgrundade slutsatser.
I beskrivningarna använder eleven med säkerhet centrala begrepp och teorier samt förklarar komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: