Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Pippi Långstrump

093251 Förskolan Kastanjebacken, Stockholm Norra innerstaden · Senast uppdaterad: 8 oktober 2020

Utifrån barnens intresse har vi valt Pippi-projekt. Vem är Pippi och vad vet vi om henne? Vi utforskar tillsammans och lär oss mer om Pippi, Herr Nilsson, Lilla gubben och hennes vänner. Målet med projektet är att barnen genom olika planerade aktiviteter ska få möjlighet att på ett lustfyllt sätt utveckla ett nyanserat talspråk och ett större ordförråd.

Avdelning Kastanjen – Pippi Långstrump projekt

Styrdokument vi utgår ifrån:

- Läroplanen

- Barnkonventionen

 

Syfte

Barnen på Kastanjen visar stort intresse för Pippi Långstrump. De pratar om Pippi flera gånger om dagen och vi sjunger ”Här kommer Pippi Långstrump” på våra samlingar. Pippi Långstrump är en förebild för barnen och utmanar även könstereotyper. Hon är världens starkaste tjej, är snäll, generös och självständig.

Vi tycker också att Pippi Långstrump passar bra som tema då det är lätt att utgå ifrån och möta läroplanens mål t.ex. språk (pippi-sånger, pippibok), skapande (måla pippi), matematik (räkna guldpengar), naturvetenskap (ta reda på mer om djuren, apan Herr Nilsson och hästen Lilla gubben), normer och värden (hur man är en bra kompis). Vi kan också jobba med olika familjekonstellationer (pippi bor själv, pappan är sjökapten, mamman är ”ängel i himlen”). Vi kan vara sakletare som Pippi och hitta saker och utforska tillsammans. 

 

Mål:

Förskolan ska ge varje barn möjlighet att utveckla ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften (Lpfö 98 rev. 2018, s. 14).

 

Delmål:

Lära oss mer om hur apor och hästar lever (Herr Nilsson och Lilla Gubben som inspiration) 

Sjunga och lära oss fler av Pippis sånger 

Måla och skapa utifrån Pippibok och Pippisånger 

 

Arbetssätt:

Vi arbetar i små barngrupper (max 5 barn per pedagog) och är uppdelade i tre olika grupper. Varje grupp har en varsin projektdag i veckan med en pedagog.

Herr Nilsson är en dödskalleapa. Fråga barnen vad de vet om apor. Forska tillsammans med hjälp av lärplatta. Vad äter dödskalleapor helst? Var bor de? Vad gillar dödskalleapor att göra? 

Vad vet vi om Lilla gubben? Vilken typ av häst är det? Fråga barnen vad de vet om hästar. Forska tillsammans med hjälp av lärplatta. Vad äter hästar? Var bor hästar? Vad gillar hästar att göra?

Sjunga olika Pippilåtar tillsammans på samlingen (Här kommer Pippi Långstrump, Sjörövarfabbe, Pippi bakar, Pippis sommarvisa mm.)

Måla och skapa utifrån Pippibok eller Pippilåtar, barnen berättar vad de målar

Vara sakletare som Pippi och hitta saker utomhus eller inomhus som vi lär oss mer om 

Programmera robotmus till Villa Villekulla

Skapa guldpengar i ateljén av t.ex. papper. Ha cirka 10 stycken guldpengar som vi kan räkna tillsammans. 

Olika familjekonstellationer. Barnen kan ha med familjebilder hemifrån som vi laminerar på förskolan och har tillgängliga. Det är en trygghet för barnen och skapar samtal. Vi sätter upp bilder från barnböcker på andra familjer för att visa på mångfald. 


Läroplanskopplingar

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback