Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsa och livsstil Åk 4 - HT20

Skapad 2020-10-11 11:11 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 5 Idrott och hälsa
Välkomna till arbetsområdet hälsa och livsstil. Under de kommande lektionerna kommer ni att få lära er om vad kroppen behöver för att må bra och hur det kan gå till. Ni kommer att ha teori och praktik ute, vid dåligt väder är vi inne i klassrummet.

Innehåll

Hälsa och livsstil

I det här arbetsområdet kommer ni att få lära er om hälsa och livsstil. Hälsa och livsstil är ett viktigt eftersom innehållet förhoppningsvis kan lära er vad en hälsosam livsstil är och då blir det lättare att ta hand om sin hälsa.

 

Målet är att ni ska kunna reflektera (fundera och berätta) kring saker som påverkar hälsan.

 

Detta ska göras med hjälp av följande begrepp:

·      Fysisk-, psykisk- och social hälsa

·      Fysisk aktivitet

·      Konditionsträning

·      Styrka

·      Rörlighet

·      Sömn

·      Kost

·      Stillasittande

·      Stress

·      Vänner

·      Familj

·      Skola

·      Sammanhang

·      Hobby

 

Lektionerna

Lektionerna kommer att vara en blandning mellan teori och praktik: under praktikpassen återkopplar vi till teorin och de begrepp eleverna ska kunna använda och hur de olika sakerna kan påverka hälsan.

 

1.     Introduktion i klassrummet: teorilektion där ni får veta vad ni ska kunna, vad vi ska göra på lektionerna och hur ni blir bedömda. Vi pratar om de olika av begreppen och hur de påverkar hälsan.

 

2.     Promenad runt Korta rundan med återkoppling till begreppen vi gick igenom förra lektionen. 

 

3.     Springa Korta rundan, ta puls innan och sedan springa i valfri fart. Efteråt får ni skatta er ansträngning och vi diskuterar kring hur konditionen påverkar hälsan.

 

4.     Cirkelträning, utomhus. Efteråt får ni skatta er ansträngning och vi diskuterar kring hur konditionen och styrkan påverkar hälsan.

 

5.     Lekarberoende på väder. Kopplar aktiviteten till hur den påverkar hälsan.

 

 

 

Bedömning

Under lektionerna: deltagande i diskussioner vid samlingar under lektionerna. Dessa sker vid uppstart, under arbetet och när vi avslutar lektionen. 

 

 

Titta gärna på den här föreläsningen om hälsa: 

 

Matriser

Idh
Omdöme i Hälsa och Livsstil Åk 4-5

Första kunskapskravet/aspekten

Otillräckliga kunskaper
Godtagbara kunskaper
Mer än godtagbara kunskaper
Aspekt 1
Samtala och resonera kring hälsa och livsstil
Eleven kan inte samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och föra resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: