Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE01

Argumenterande skrivande

Bessemerskolan, Sandviken · Senast uppdaterad: 6 november 2023

Under momentet kommer ni att få lära er att skriva argumenterande texter. Ni kommer både skriva en insändare och ett debattinlägg.

V.42 Analysera en insändare och skriva en egen insändare.

v.45-46 Skriva debattinlägg och arbeta med respons. 

 

Föreläsning: 

Argumentation och insändare

Debattinlägg

Elevexempel:

Elevexempel debattinlägg

 

Debattinlägg uppgiftsexempel: 

 

Debattinlägg uppgiftsexempel Livsstil och köpvanor


Läroplanskopplingar

Skriftlig framställning av texter för kommunikation, lärande och reflektion. Språkriktighet, dvs. vilka språkliga egenskaper och textegenskaper i övrigt som en text bör ha för att fungera väl i sitt sammanhang. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter.

Eleven kan skriva argumenterande text och andra typer av texter, som är sammanhängande, begripliga och väldisponerade samt anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Dispositionen i den skriftliga framställningen är tydligt urskiljbar. Eleven kan i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet, och språket är varierat och innehåller goda formuleringar.

Eleven kan skriva argumenterande text och andra typer av texter, som är sammanhängande och begripliga samt anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Dispositionen i den skriftliga framställningen är tydligt urskiljbar. Eleven kan i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet, och språket är varierat och delvis välformulerat.

Eleven kan skriva argumenterande text och andra typer av texter, som är sammanhängande och begripliga samt till viss del anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven kan i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet.

Matriser i planeringen
Argumenterande skrivande - insändare
Uppgifter
Debattinlägg
Debattinlägg
Analys av insändare
Skriva insändare

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback