Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Argumenterande skrivande

Skapad 2020-10-13 10:03 i Bessemerskolan Sandviken
Gymnasieskola Svenska
Under momentet kommer ni att få lära er att skriva argumenterande texter. Ni kommer både skriva en insändare och ett debattinlägg.

Innehåll

V.42 Analysera en insändare och skriva en egen insändare.

v.45-46 Skriva debattinlägg och arbeta med respons. 

Uppgifter

 • Debattinlägg

 • Debattinlägg

 • Analys av insändare

 • Skriva insändare

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Skriftlig framställning av texter för kommunikation, lärande och reflektion. Språkriktighet, dvs. vilka språkliga egenskaper och textegenskaper i övrigt som en text bör ha för att fungera väl i sitt sammanhang. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter.
  Sve  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan skriva argumenterande text och andra typer av texter, som är sammanhängande, begripliga och väldisponerade samt anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Dispositionen i den skriftliga framställningen är tydligt urskiljbar. Eleven kan i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet, och språket är varierat och innehåller goda formuleringar.
  Sve  A
 • Eleven kan skriva argumenterande text och andra typer av texter, som är sammanhängande och begripliga samt anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Dispositionen i den skriftliga framställningen är tydligt urskiljbar. Eleven kan i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet, och språket är varierat och delvis välformulerat.
  Sve  C
 • Eleven kan skriva argumenterande text och andra typer av texter, som är sammanhängande och begripliga samt till viss del anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven kan i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet.
  Sve  E

Matriser

Sve
Argumenterande skrivande - insändare

Rubrik 1

Nivå 1
Du skriver en sammanhängande och begriplig insändare, till viss del anpassad till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Du följer i huvudsak skriftspråkets normer för språkriktighet. Det finns en tydlig tes. Insändare innehåller två – tre argument.
Nivå 2
Du skriver en sammanhängande och begriplig insändare, anpassad till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Dispositionen är tydligt urskiljbar. Du följer i huvudsak skriftspråkets normer för språkriktighet och språket är varierat och delvis välformulerat.
Nivå 3
Du skriver en sammanhängande, begriplig och väldisponerad insändare, anpassad till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Dispositionen är tydligt urskiljbar. Du följer i huvudsak skriftspråkets normer för språkriktighet, och språket är varierat och innehåller goda formuleringar.
Aspekt 1
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: