Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

1 - 9

Identitet och grupptillhörighet

Högalidsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 oktober 2020

Vi arbetar med identitet och grupptillhörighet. Vi kommer genom film och text att möta olika människor och ta del av olika sätt att leva. Vi kommer att se teater som behandlar temat grupptillhörighet och identitet. Vi kommer att behandla och fördjupa förtsåelsen för dessa olika texter och media/teater genom att svara på frågor och genom att samtala i grupp.

Identitet och grupptillhörighet vt 2013

Vi arbetar med identitet och grupptillhörighet. Vi kommer genom film och text att möta olika människor och ta del av deras olika liv. Vi kommer att se teater som behandlar temat grupptillhörighet och identitet.

Identitet och grupptillhörighet vt 2013

Du kommer att läsa texter och diker som behandlar temat grupptillhörighet och identitet. Du kommer att se en teaterpjäs på temat och därefter samtala om innehållet i grupp. Du kommer även att föjla några människors start  ett nytt land och fundera över grupperingar och språkets betydelse för en människa.

4. Arbetssätt

Vi kommer att se kortfilmer om olika människors start i ett nytt hemland. Vi kommer att teaterbesök göra ett teaterbesök och därefter arbeta med instuderingsfrågor och ha organiserade gruppdiskussioner.

5. Bedömning

Din del i samtal och diskussioner kommer att bedömas. Din förmåga att visa förståelse för innehållet i teater, filmer och de texter vi läser bedöms. Din förmåga att visa att du förstår innehållet kommer även att bedömas genom ditt arbete med de frågor för diskussion som du får delat med dig på din drive.

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

välja och använda språkliga strategier,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd i tal och skrift i skolans ämnen när det egna svenska språket inte räcker till.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Kombinationer av olika texttyper till nya texter, till exempel informerande texter med inslag av argumentation.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven väljer och använder då i huvudsak fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven väljer och använder då väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Matriser i planeringen
Tyresö mall Svenska som andraspråk år 7-9 (Ny med F-kolumn ht-12)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback