Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsoprofil Fyren

Skapad 2020-10-13 15:50 i Skärhamns förskola Tjörn
Förskola
I vårt tema hälsa går vi in på olika delar av vad just ”hälsoprofil” innebär för oss. Vi vill skapa medvetenhet om hur dessa delar bidrar till välmående.

Innehåll

Hälsoprofil Fyren

På Skärhamns förskola har vi valt att aktivt och medvetet arbeta med hälsa som ett övergripande tema.

I vårt tema “hälsa” går vi in på olika delar av vad just “hälsoprofil” innebär.

Genom att ha ett tydligt fokus på vad vi gör och varför så arbetar vi aktivt med att bli medvetna om hur det hälsofrämjande arbetet bidrar till bättre välmående, vilket är målet vårt hälsotänk.

Utevistelse

Vi går ut minst en gång om dagen med barnen. Här får barnen möjlighet till mycket rörelse då det ofta är lättare att vara fysiskt aktiv utomhus.

Vi strävar också efter att ta oss utanför gården kontinuerligt. Vi tar promenader där vi rör på oss och får andra sinnesintryck än enbart de vi får på gården.

Rörelse

Fysisk aktivitet och rörelse ger positiva effekter på bland annat självkänsla, kreativitet, motorisk utveckling, inlärning och koncentration.

Genom pulshöjande aktiviteter såsom till exempel dans, lek, promenader, bollsport mm. vill vi ge barnen rörelseglädje.

Två gånger i veckan har Fyren och Udden gemensamma aktiviteter på gården, gympa, dans olika rörelselekar som vi kommer att satsa mycket på under dessa tillfällen.

Vila

Efter lunch har vi läsvila. Där alla får en chans att varva ner.

Vi har även sett över avdelningen för att se till att det finns en lugn plats där barnen kan gå undan när de vill ha det lugnt.

Kost

Kosten är en viktig del av hälsan, därför arbetar vi medvetet kring matsituationerna.

Vi går efter livsmedelsverkets rekommendationer ang sockerintag, och strävar efter att barnen ska bli medvetna om vikten att äta näringsriktigt och varierat. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: