Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Grundverksamhet / Livsstil och hälsa ht20-vt23

Västanvindens Förskola, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 12 september 2023

Västanvindens profilering är Livsstil och Hälsa och utgör en bas i vår grundverksamhet. Vi arbetar med Livsstil och hälsa utifrån olika infallsvinklar; en lugnare vardag, hållbar utveckling, samt rörelse och god mat som en naturlig del i vardagen. Vi ser det som ett viktigt uppdrag att balansera upp barnens vardag som ofta innebär långa dagar på förskolan och många sociala aktiviteter på fritiden. Genom många inslag och möjligheter till rörelse och avslappning, lugn och ro vill vi motverka den stress som vi upplever att många barn lever i, i dagens samhälle. Detta är ett långsiktigt arbete och vi känner att arbetet känns rätt i hjärtat. Glädje är ett ledord som genomsyrar och är en drivkraft i vårt arbete.

En lugnare vardag

Mål: Vi ska erbjuda en lugn och stressfri utbildning där barn och pedagoger mår bra och har roligt tillsammans. 

I vår undervisning ska massage, avslappningsövningar med fokus på andningen och yoga i olika former ha stort utrymme. 

Så här arbetar vi: Vid måltider spelas ibland lugn musik och detta har för många en positiv effekt på ljudnivån. Några hemvister tycker att projektorn skapar en lugn och mysig måltid, medans andra upplever den som distraherande och emellanåt stressande. Vi ser en stor positiv effekt av att gemensamt stanna upp och ”andas” tillsammans innan måltiden. Detta verktyg använder vi även vid andra tillfällen under dagen då det finns behov av att lugna ner tempot och ljudnivån, landa här och nu. Vi pedagoger är medvetna om att vårt förhållningssätt påverkar barnen och därför vill vi vara goda förebilder som bidrar till en lugn och stressfri atmosfär för alla på Västanvindens förskola.

Vi vistas mycket utomhus där barnens lek får ett större utrymme. Alla hemvister delar upp sig i smågrupper vid behov. Positiva effekter med att organisera sig på detta sätt är att de sociala kontakterna minskas och det leder till bättre förutsättningar för undervisning och lek vid olika aktiviteter och projekt. Det uppstår färre konflikter och ljudnivån förbättras, vilket i sin tur leder till att pedagogerna upplever mindre stress. 

 

Hållbar utveckling

Mål: Barnen ska få kunskap om deras delaktighet i naturens kretslopp, samt många positiva naturupplevelser som i framtiden förhoppningsvis leder till ett varsamt förhållningssätt till vår natur och miljö.  

Så här arbetar vi: Vi vistas mycket i vår närmiljö och tillsammans lär vi oss om växter, djur och allemansrätten. På många olika sätt uppmärksammar vi det fantastiska och det vackra i naturen och det blir många undervisningstillfällen där barnens frågor står i centrum. Vi utgår från barnens egna intressen och utforskar naturen genom deras ögon. Vi ser att barnen trivs i naturen och att det sällan uppstår konflikter mellan barnen när vi är på utflykt. Varje år har vi en Miljövecka på förskolan där vi fokuserar och fördjupar oss lite extra på olika miljö- och livsstilsfrågor i vardagen.

 

Vi arbetar medvetet mot att bli en giftfri förskola, vi köper inte in material som innehåller ohälsosam plast och vi köper färger med naturliga färgämnen. Vi återbrukar material när det går och använder oss gärna av naturens skatter i vårt skapande. Vi plockar upp skräp när vi är på utflykt, sopsorterar, släcker lampor, låter inte vatten rinna i onödan, minskar på användandet av pappershanddukar, köper till största del närproducerad mat, serverar vegetarisk mat ett par gånger i veckan m.m.  


Rörelse och bra mat en naturlig del av vardagen

Mål: Rörelse och bra mat ska vara en naturlig del i barnens vardag. 

Så här arbetar vi: Vi har en bra utegård med kuperad terräng och en egen liten "skog”. Vi upplever att barnen aktivt använder sig av gårdens stora ytor och de utmanas motoriskt på ett mångsidigt sätt. För att erbjuda andra upplevelser och utmaningar går vi iväg på promenader i vår närmiljö. Vi uppmuntrar alla barn att försöka själva vad det gäller att gå, klättra, ta sig uppför backar och liknande. 

En dag i veckan har vi extra stort fokus på rörelse och avslappning. Vi bygger hinderbanor, erbjuder rörelselekar, gymnastik, tabata samt andra spännande rörelseuppdrag. Vi bjuder in till sångsamlingar med rörelselekar och rörelsesånger. Vi erbjuder mindfullness i olika former tex när vi andas, lyssnar in naturen och yogastopp. 

 

Mat. Vår kock lagar god och näringsrik mat från grunden samt bakar allt vårt bröd. Vi köper svenskt och gärna närproducerat när det går. Fisken som serveras kommer från Björkängs fisk. Minst en gång i veckan serveras vegetariska rätter. Barnen känner dofter från köket under tiden maten lagas och de kommenterar ofta att det luktar gott. Vi upplever att barnen vågar smaka på "ny" mat och att de äter många olika rätter. Matsedeln anpassas efter traditioner som vi valt att uppmärksamma och till viss del även utbildningens olika projekt. För att ge barnen möjlighet att ha inflytande över vad som serveras har de fått möjlighet att önska maträtter vid olika tillfällen. De äldre barnen får under sitt sista år vara med och hjälpa till en stund i köket med vår kock. Barnen får då en djupare kunskap om råvarorna som används, vad de heter och var de kommer ifrån och hur de kan tillagas, de blir också medvetna om vikten av god hygien mm.

 

Det här tar vi med oss och utvecklar till nästa verksamhetsår

  • Vi ska se över vår organisation och prioritera att dela upp oss i mindre grupper så ofta det är möjligt.
  • För att göra utevistelsen trygg, säker och lärorik för barnen behöver vi vuxna ständigt tänka på att sprida ut oss och vara närvarande.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback