Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi gör porträtt av varandra

Skapad 2020-10-14 09:17 i 223311 Förskolan Svandammsgården Stockholm Hägersten-Älvsjö
Förskola
Våra studenter Kirenia och Amygdalia låter barnen porträttera av varandra

Innehåll

 

Barnen ritar av varandra för att finna olikheter och utveckla sin identitet. På så sätt kan vi även utveckla deras kulturella identitet.

Det är ett aktuellt projekt i förskolans verksamhet samt det står i fokus i stadsdelen Hägersten - Älvsjö att arbeta med jämställdhet och identitet.

Undervisningsplanen gäller för hela barngruppen. 

Vi förväntar oss att barnen förstår att alla människor ser olika ut och att de får förståelse för att vi lever i ett mångfaldigt samhälle. Genom att rita av varandra kan de uttrycka sig på ett annat sätt, gestalta och kommunicera samt använda olika tekniker och material för att utveckla sitt lärande.

 

Vi pedagoger är närvarande under aktivitetens gång och är stödjande vid behov. Vi tar barnens intresse på allvar och utformar undervisningen utifrån det.

Vi väljer ett visst antal barn som får sitta vid ett bord, där materialet har lagts fram i förväg. Målet är att de ska titta på varandra, fokusera på ansiktens former och färger.

 Vi lägger fram materialet på ett lockande sätt som stimulerar och erbjuder barnen förutsättningar för att tillägna sig de kunskaper de behöver. Runt kl. 10:00. 3 dagar denna vecka.  

 

Kopplingar till läroplanen

  • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
    Lpfö 18
  • sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: