👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Måla i babblarnas färger

Skapad 2020-10-15 12:53 i Ottfjällets förskola Östersund
Förskola
På vår utflykt i skogen samlar vi på oss naturmaterial som vi tar med oss tillbaka till förskolan. Senare på dagen kommer en av babblarna på besök och barnen hjälper babblaren att måla naturmaterialen i dennes färg.

Innehåll

Vi börjar det hela med en utflykt till skogen. Under vår vistelse i skogen hjälps vi åt att samla ihop naturmaterial som t.ex. kottar, pinnar och löv. Vi tar med naturmaterialen tillbaka till förskolan och låter dem torka. 

Vi plockar fram en utav babblarna som vi ställer upp på bordet tillsammans med målarutrustningen. Om vi har Dadda på bordet så är målarfärgen i Daddas färg, grön. Sedan får barnen välja en varsin kotte som de får måla i Daddas färg. När kottarna torkat samlar vi ihop dem och ställer upp dem på en hylla, eller hänger dem i taket. När vi nästa gång målar, i Bobbos färg samlar vi de röda föremålen och ställer på ett separat ställe på avdelningen. 

Syfte:

Med denna aktivitet får barnen öva på att känna igen färgerna, samt öva på färgernas namn.

Vi övar på finmotorik då vi målar våra föremål.

Vi lär om en trivsam utemiljö och att värna om naturen. Barnen får utforska vad en kan hitta i naturen och vad det kan används till. Skogsterräng är ett perfekt tillfälle för de små att träna balansen.

Från utflykten till målandet finns utrymme att utveckla sin kreativitet, vad kan man hitta/göra i skogen och vad kan vi göra ,med detta material.

 

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  Lpfö 18
 • förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18