Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Första världskriget

Da Vinciskolan, Ale · Senast uppdaterad: 30 augusti 2023

Det första världskriget var det största kriget dittills i historien. Aldrig hade ett krig varit så utbrett och aldrig hade så många människor dödats i ett och samma krig. Miljontals unga män dog på slagfälten och i skyttegravarna. Hur kunde detta ske? Varför startade detta ohyggliga krig? Hur blev världen efter det första världskriget? Detta är en av flera intressanta frågeställningar vi försöker besvara på detta arbetsområde.

Syftet med detta arbetsområde är att eleverna ska få insikt i vad ett världskrig är och orsakerna och konsekvenserna till just första världskriget. Kända begrepp och personer från denna tid ska eleven vid slutet av arbetsområdet kunna väva in i sina resonemang och har övergripande kunskaper i krigsförloppet. Eleven kommer även att utveckla sin förmåga att vara källkritisk.

Undervisningens innehåll
Vi kommer att arbeta med detta område veckorna 41-45, för att avslutas med ett prov vecka 45. Arbetsområdet kommer mestadels att bestå av undervisning där första världskriget gås igenom kronologiskt. Allra mest tid kommer att ägnas åt orsakerna till kriget, vilka flera har sitt ursprung i 1800-talet historia. Eleverna kommer att få arbeta med uppgifter i par där frågor ställs om fakta från genomgångar och från digilär. Eleverna kommer även att få öva sig att resonera och problematisera genom att gruppvis få diskutera bland annat orsakerna till kriget. Vi kommer även diskutera om konsekvenserna av kriget, blicka framåt och resonera om hur Versaillesfreden(freden efter första världskriget) påverkade historien årtiondena efter kriget. Till detta kommer även elevernas källkritiska förmåga att övas.

Redovisningsform
Prov, kahoot och instuderingsfrågor.

Ord och begrepp
Stormaktsförbund, trippelententen, trippelalliansen (centralmakterna), kolonier, kapprustning, kulspruta, stridsgas, Balkan, Svarta handen, Schlieffenplanen, offensiv, tvåfrontskrig, västfronten, "På västfronten intet nytt", östfronten, skyttegravar, ställningskrig, flotta, ryska revolutionen, bolsjevik, kommunist, Versaillesfreden och NF.


Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

förmåga att ställa frågor till historiska källor samt att tolka, kritiskt granska och värdera dessa, och

förmåga att reflektera över hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Europeisk nationalism, imperialism och framväxten av olika former av demokrati och diktatur.

De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck.

Matriser i planeringen
kunskapskrav i historia
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback