Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Välkommen till underjorden

Skapad 2020-10-15 21:08 i Britsarvsskolan Falun
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Att skriva bra svenska är som att spela fotboll. Först har vi det där med regler; det går inte att spela fotboll om vissa inte följer reglerna. På samma sätt har vi regler för hur vi skriver texter. Sedan krävs samarbete för att få flyt i spelet, och när du skriver måste du få meningarna att samarbeta så att du får flyt i spelet. Dessutom behövs träning - ingen blir en bra fotbollsspelare utan att träna. Du behöver träna för att kunna skriva riktigt bra svenska, så nu börjar vi!

Innehåll

 

Syfte

Utveckla förmågan att

  • redigera och förbättra texter
  • skriva gestaltande  

Arbetssätt

Du kommer att få arbeta med att redigera en text i flera steg;

1. först kommer du att få göra övningar som träning i hur en skriver varierade och tydliga texter,

2. sedan kommer du att få bearbeta texten "Välkommen till underjorden".

Bedömning

Redigering av texten Välkommen till underjorden -  de språkliga aspekterna (såsom meningsbyggnad och struktur) och gestaltande beskrivningar för att göra texten levande och uttrycksfull.

Matriser

Sv SvA
Välkommen till underjorden

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Skriva texter
Skriva texter med språklig variation och gestaltande beskrivningar.
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Redigera texter
Bearbeta texter utifrån respons för ökad kvalitet.
Eleven kan ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: