Syfte
Vi vill att alla som vistas i vår förskola ska känna att man blir lyssnad på och respekterad för det man uttrycker eller vill åstadkomma. Vi vill att alla som vistas i vår förskola ska känna att hen blir bemött på ett lugnt sätt där åsikter och känslor tas tillvara.
Vi vill i största möjliga mån använda oss av lågaffektivt bemötande i mötet med barn på vår förskola.
Lågaffektivt bemötande är ett synsätt, med metoder som är utvecklande för att hantera problemskapande beteende på ett etiskt försvarbart sätt. Vi ska sträva efter att förebygga så att individen slipper använda det problemskapande beteendet. Det handlar om att skruva i miljön, hitta vägar och sätt för att undvika problemsituationer. Vi vill behålla tillit till barnet.
Lågaffektiva metoder:
- Kräv ej ögonkontakt
- Ta ett steg tillbaka
- Sätt dig ner
- Avled istället för att konfrontera
- Var avslappnad i din kropp
- Ge barnet en utväg och förvänta dig att det ska fungera
- Var positiv och ha positivt tonfall
Mål
Vi vill bemöta alla i vår förskola, barn, vårdnadshavare och kollegor på ett värdigt och positivt sätt.
Vi eftersträvar alltid en positiv stämning i våra barngrupper och med våra vårdnadshavare. Vi vill att alla som vistas i vår förskola ska känna trygghet när de är hos oss. Vi tror att vårt bemötande gentemot barn och vårdnadshavare spelar en stor roll i hur de i sin tur bemöter andra. Vi lägger stor vikt vid att respektera barnen samt behandla dem som jämlikar.
Vårt arbetssätt bygger på en stark tilltro till barnens egna förmågor och det kompetenta barnet.
Hur ska arbetet genomföras?
För att möta målen strävar vi efter att alltid vara på barnens nivå, sänka rösten samt tilltala barnen med respekt. Vi tror att ett positivt förhållningssätt och att behålla lugnet i alla situationer föder ett positivt arbetsklimat både för barn och pedagoger.
Med det kompetenta barnet menar vi att vi tror på att barnen kan och med uppmuntran ta eget ansvar. För ett litet barn är det en stor bedrift att tex lägga sin mössa på hyllan eller tvätta händerna helt själv.
Vi vill att barnen på vår förskola ska ha stort inflytande samt delaktighet i att utforma sin egen vardag och den miljö vi har på förskolan. Därför är barnen med i iordningställde av nya miljöer och vi formar även dessa utefter barnens intressen.
Vi strävar efter ett demokratiskt arbetssätt där vi följer barnens intressen och önskningar samt bygger stor del av vår undervisning efter dessa.
Ur ett genusperspektiv spelar bemötandet stor roll, därför strävar vi efter att ge alla barn oavsett könstillhörighet lika mycket uppmärksamhet och talutrymme. Vi behöver reflektera över och utvärdera vår dagliga undervisning och på så sätt säkerställa att vi ger alla barn likvärdiga rättigheter, skyldigheter och bemötande oberoende av tex kön och etnisk tillhörighet.
Vi har ett positivt bemötande till alla vårdnadshavare vid lämning och hämtning. Vi försöker dagligen ge återkoppling samt lägger stor vikt vid utvecklingssamtal och andra tillfällen där vi kan samtala.
För att säkerställa att pedagoger på vår förskola vet vad lågaffektivt bemötande är har vi arbetet med detta begrepp under reflektioner/apk samt fortbildningstillfällen.
För vem ska planering gälla?
För all personal på Dibber Bråta
Vem är ansvarig?
Alla pedagoger är ansvariga att följa denna planering. Vi utvärdera varje terminsslut hur vi tycker att arbetet gått.