Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

HT20 Bokpresentation och författarporträtt

Rönnowskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 20 oktober 2020

En bok kan vara ett inlägg i en samhällsdebatt eller ett sätt att fånga eller kritisera samhället författaren lever i. En bok kan också vara ett sätt för författaren att skriva sin egen historia genom en annan karaktär. Hur blir detta tydligt i just din bok?

Bokpresentation och författarporträtt 

 

Du kommer nu att få arbeta med en bokpresentation. Målet med presentationen är att du ska göra en analys av bokens budskap, koppla samman bokens författare med boken och samhället/kontexten boken är skriven i. Ni ska också förstärka bokens budskap med hjälp av din presentation och en låt du valt. 

Stödfrågor och struktur:

  • Börja med att kort sammanfatta vad boken handlar om - tänk på att vi andra inte läst denna bok och du måste vara tydlig. Beskriv också vad det är för typ av genre. 

 

  • En bok kan vara ett inlägg i en samhällsdebatt eller ett sätt att fånga eller kritisera samhället författaren lever i. Syns detta i boken? Vad hände i samhället när boken skrevs? 

 

  • En bok kan också vara ett sätt för författaren att skriva sin egen historia genom en annan karaktär. Hur syns detta i din bok? Har författaren varit med om det som finns beskrivet i boken? Finns det självbiografiska drag i boken?    

 

  • Vad har boken för budskap? Vad vill författaren ha sagt? Vad vill författaren att läsaren ska ta med sig? En känsla, tankeställare…? 

 

  • Ni ska också fundera på hur ni gör er presentation - hur kan färger, former och typsnitt spegla boken? Om boken är exempelvis mörk och dyster kan detta ska spegla er presentation. Hur ni har tänkt ska ni berätta i presentationen. 

 

  • Avslutningsvis ska ni välja ut en låt som skulle fungera som soundtrack till din bok. Berätta varför du valt just denna låt. 

 

Lycka till! 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Kombinationer av olika texttyper till nya texter, till exempel informerande texter med inslag av argumentation.

Matriser i planeringen
Bokpresentation och författarporträtt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback