Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 5

Världen, Suse förskola avdelning Berget

Suse förskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 20 oktober 2020

Vi kommer under kommande läsår att på Suse förskola arbeta med tema Världen och fokusera på våra gemensamma värdeord.

I vår verksamhet skapar vi förutsättningar för barnen att utvecklas mot läroplanens samtliga mål. Tema är ett verktyg i detta arbete.

 

Världen

 

Efter vårens utvärdering uppmärksammade vi att det behövdes ett gemensamt arbete på hela förskolan där vi lyfter våra olikheter såsom kulturer och modersmål. Vi har tagit fram fyra värdeord, Gemenskap, Välkommen, Lärande och Trygghet, som vi kommer att ha i fokus när vi arbetar med vårt gemensamma tema Världen.   

 

Introducering av temat

På vår förskola använder vi oss av Regnbågen för att visa de olika delarna av läroplanen. En färg visar på en del i läroplanen. Det här arbetar vi med övergripande på alla avdelningar och under hela året. Under det här arbetet kommer vi i år även arbeta med tema Världen.

Vi kommer att börja med att inventera kring vilka språk vi har i barngrupperna, därefter tänker vi under FN-veckan (vecka 43) göra flaggor att hänga upp i taket på torget.  Vi kommer även att sätta upp löv på "Monas träd" där vi skriver Hej på de olika språken, detta kopplas till vårt värdeord Välkommen. Vi kommer att fokusera på de olika språken under detta året, sjunga sånger som Hej, god dag, hallå, använda oss av TAKK, lyssna på sagor i olika digitala verktyg, mm. 

Detta kommer att vara ett återkommande tema under hela läsåret med temaveckor/dagar där vi belyser våra olikheter.

Vi kommer att utvärdera och utveckla löpande under temats gång i utvecklingsgruppen och tillsammans med barnen. 

 

Vi på Berget arbetar med tema Världen genom ett inzoomat projekt av världen som är Småkryp. Det innebär att vi kommer att beröra olika delar av läroplanen med fokus på småkryp. Det gör vi bland annat genom att gå på småkrypsjakt under våra utevistelser, läser fakta om olika kryp, tittar på filmer, undersöker närmare på kryp, skapar med olika material, sjunger, ramsar och använder tecken som stöd.  

 

Projekt småkryp 

Myran

Just nu har vi fokus på myror. Vi letar myror och ska följa myrorna nu under hösten för att se om vi fortsatt hittar myror i skogen eller om de försvinner och varför. Hur lever myror? I ett hål i marken eller i en myrstack! Vi har samlat ihop barr för att skapa en myrstack tillsammans. Vi tittar på faktafilmer om myror och hur de lever och använder oss av IKT för väcka nyfikenhet för myran. 

 

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

svenskt teckenspråk, om barnet har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback