Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

5

Europa

Skärgårdsstadsskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 19 september 2022

Under höstterminen 2022 kommer vi att arbeta med Europa. Du kommer bland annat att få kunskap om hur naturen och klimatet är i olika delar av Europa samt hur detta påverkar oss människor. Du kommer även få lära dig om Europas naturresurser och energikällor och vad du kan tänka på för att bidra till en hållbar utveckling. En hel del namngeografi ingår också. I samarbete med ämnet svenska kommer du få skriva om några europeiska länder.

Arbetsområde och tidsåtgång:

Europa

vecka 39-45

Konkreta mål:

Elevens mål

Målet med undervisningen är att du ska:

-kunna beskriva vilka olika klimat vi har på olika platser i Europa och vad som kännetecknar de olika klimaten.

 

- kunna beskriva hur klimatet påverkar människors livsmiljöer

 

- kunna förklara hur naturen/vegetationen ser ut i olika delar av Europa och varför det är så.

 

- kunna förklara vilka stora naturresurser det finns i Europa och vad de kan användas till.

 

-ha kunskap om var människor bor i Europa och varför de bor just där.

 

-kunna beskriva hur naturens egna krafter påverkar landskapet. 

 

-kunna beskriva hur vi människor påverkar naturen.

 

-kunna beskriva vad vi använder vatten till och varför det är viktigt att hålla vattnet rent.

 

-kunna berätta om vattnets kretslopp.

 

- kunna beskriva vad import och export är, vilka transportmedel som finns samt kunna beskriva hur de transporter som görs i Europa påverkar miljön.

-kunna berätta om vilka energikällor vi använder i Europa samt fördelar och nackdelar med dessa.

- kunna berätta om vad vi människor kan göra för att bidra till en hållbar utveckling när det gäller t.ex. naturresurser, transporter, energi, 

 

- kunna jämföra två länder med varandra

 

-kunna viktiga ord och begrepp som hör till ämnet geografi och ämnesområdet Europa.

 

- kunna placera ut en del av Europas regioner, länder och huvudstäder samt några bergskedjor, hav och floder.

 

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv på hållbar utveckling, och

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

Introduktion till jordens endogena och exogena processer, samt hur dessa formar och förändrar landskapet.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.

Klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans livsmiljöer.

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Hur val och prioriteringar på individ- och samhällsnivå kan påverka miljön och främja hållbar utveckling.

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för enkla resonemang om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen. Eleven visar även grundläggande kunskaper om namn och lägen på platser och regioner i Sverige, Europa och världen.

Eleven visar grundläggande kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor. Eleven för också enkla resonemang om åtgärder i frågor som rör hållbar utveckling.

Eleven använder geografins metoder och verktyg på ett i huvudsak fungerande sätt för att utifrån geografiska frågor beskriva och förklara förhållanden på olika platser och i olika regioner.

Eleven visar goda kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för utvecklade resonemang om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen. Eleven visar även goda kunskaper om namn och lägen på platser och regioner i Sverige, Europa och världen.

Eleven visar goda kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor. Eleven för också utvecklade resonemang om åtgärder i frågor som rör hållbar utveckling.

Eleven använder geografins metoder och verktyg på ett fungerande sätt för att utifrån geografiska frågor beskriva och förklara förhållanden på olika platser och i olika regioner.

Eleven visar mycket goda kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för välutvecklade resonemang om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen. Eleven visar även mycket goda kunskaper om namn och lägen på platser och regioner i Sverige, Europa och världen.

Eleven visar mycket goda kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor. Eleven för också välutvecklade resonemang om åtgärder i frågor som rör hållbar utveckling.

Eleven använder geografins metoder och verktyg på ett väl fungerande sätt för att utifrån geografiska frågor beskriva och förklara förhållanden på olika platser och i olika regioner.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Läxa till onsdag 5 okt. Klimat och befolkning
Läxa till onsdag 12 okt. Natur och naturresurser.
Läxa onsdag 19 okt. Bergskedjor och vatten.
Läxa till onsdag 26 okt. Transporter och energikällor.
Prov Europa torsdag 10/11-22

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback