👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bubblan leker och utforskar bokstäver

Skapad 2020-10-20 17:46 i Silverbäcken Dibber Sverige AB
Förskola
Vi på Bubblan ska börja leka med och utforska bokstäver! Vi fokuserar främst på begynnelsebokstaven i våra namn och hur de olika bokstäverna låter (fonetiskt). Vilka bokstäver finns i vår grupp? Hur låter de? Hur många börjar på samma bokstav?

Innehåll

Vi vill väcka ett intresse för bokstäver och låta barnen bekanta sig med bokstäver och skriftspråket. Vi kommer att börja med att fokusera på begynnelsebokstaven i våra namn och på välbekanta och omtyckta saker.  Vi pratar om vad bokstaven heter och hur den kan låta, vi ljudar bokstäverna. Funderar och utforskar tillsammans med barnen vilka ord som finns på varje bokstav. Vi introducerar olika bokstäver och ser till att det finns mycket bokstäver i vår dagliga miljö. Vi har gjort iordning foton på barnen tillsammans med deras bokstav, vi har gjort samma sak med våra lärvänner och med bekanta och omtyckta leksaker som vi har på avdelningen. Vi tänker att det ska främja nyfikenheten och lusten att lära. 

Vårt mål är att barnen ska reflektera och bli medvetna om att det finns  olika bokstäver och att de representerar olika ljud.

Vi kommer att utveckla utforskandet av bokstäver på olika sätt och kommer att följa  barnens intresse. Vi använder olika material för att leka med och skapa bokstäverna. 

Magnetbokstäver

Skapa med pinnar som vi tar med oss från skogen.

Skapar med annat material som glasspinnar, piprensare, pärlplatta, klistra paljetter m.m.

Målarfärg

Lera

Memori spel

Kims lek med bokstäver

Alfarbetssånger

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18