Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

6

Skrin

Solskiftesskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 27 maj 2021

Du ska tillverka ett skrin.

Skrin 

Beskrivning av uppgiften.

Du ska tillverka ett skrin, en låda med ett lock där fokus är på lockets utformning. Vi talar om hur färg, form och material kan kombineras och skapa ett estetiskt uttryck. I detta fall handlar det om ett föremåls originalitet, individualitet och sammanhang och inte att ett föremål är ”vackert” i  vedertagen bemärkelse. Skrinet ska helst uttrycka något om dig. Eleven kommer att bli inspirerad av olika skrinlock för att kunna ”öppna upp” för flera uttrycksmöjligheter.

Vi går igenom hur man gör en enklare ritning till ett skrin. Utifrån den räknar du ut hur mycket och vilket material som behövs för att göra skrinet.

Du får kontinuerligt undervisning om de verktyg, maskiner och redskap som behövs för att färdigställa sitt alster. Vi går igenom säkerhetsaspekter på maskiner som kommer att användas.

Du kommer under och efter sitt arbete med skrinet att få motivera sina val av färg, form material och hur det kom till uttryck i utseendet av skrinet.

I Classroom svarar du på ett antal frågor

 


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Skrin

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback