Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

4 - 6

Byggprojekt: Bygga en bro

Akalla Grundskola F-9, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 november 2020

Vi kommer att under några veckor fördjupa våra kunskaper om broar. Du skall få bygga broar i olika material och lära dig hur broar är konstruerade. Vad är en bro? Varför bygger man broar? När började man bygga broar i Sverige? Vad finns det för olika brokonstruktioner? Vilket material används när man bygger broar? Varför kan man säga att en bro är en teknisk lösning? Vad finns det för koppling mellan teknik (broar) och samhällets utveckling?

Vad ska vi arbeta med?

Under några veckor kommer du att arbeta på ett byggprojekt: "Att bygga en bro

 

Uppgift:  Du bygger en bro tillsammans med din grupp.

 

• Bron ska vara så stark som möjligt, ekonomisk och vacker.

 

 

Tidsplan

2020-08-27 till 2020-11-23

Hur ska vi arbeta?

 

Utförande: Arbetet ska gå i följande ordning.

 

  1. Planering
  2. Byggande
  3. Testning
  4. slutsats

 

1.planering-Bild: Rita en skiss och en ritning över bron tillsammans innan ni börjar. Vilken bro typ tänker ni bygga? Hur fungerar materialet? Hur bygger ni starkast? Fackverk? Ta med detta i er bild!

 

2.byggande-testande:Försök och testa bron under arbetets gång. Då kan ni hitta svagheter som ni förbättrar redan innan bron slut testad. Ta gärna anteckningar om egna reflektioner, det blir lättare att skriva en teknisk rapporten över arbetet då!

 

Resultat: i testet ska ni lägga märke till hur mycket bron klarar av, vad svaga punkterna är, vad de starka punkterna är. Det hjälper er att analysera hur bron blev i slutet. Det ska finnas med i er rapport.

 

Slutsats: När ni analyserat bron ska ni fundera över hur ni skulle byggt den bättre. En annan bro typ? Vilka delar skulle ni förstärka om ni byggt den bättre. Resonera om hur broar har påverkat samhällsutvecklingen och miljön?

 

Rapporten: Presentera er bro! Namn! Bro typ! Hur har ni gjort för att göra den stark? Rita en "snygg" ritning på bron! Kanske även en bild med datorn.

 

Skriv hur man skulle kunna förbättra den den!

Vad ska du lära dig och hur ska dina kunskaper bedömas?

Du kommer att lära att hitta problem och lösa de. Bygga stabila konstruktioner. Bedömning kommer att ske i det du visar på lektionerna. Det sker i det praktiska arbetet, diskussioner, vid genomgångar, dokumentation. prov.

Utvärdering

På slutet av arbetsområdet kommer du att svara på några utvärderingsfrågor i en enkät där du visar huruvida detta projekt har hjälpt dig att utveckla dina kunskaper i området. Diskussionerna och dialog i klassen kommer att genomföras för utvärdera projketet.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.

Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.

Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

Matriser i planeringen
Projekt: Att bygga en bro
Uppgifter
En teknisk rapport
En teknisk rapport
Bygga en bro
En teknisk rapport över din bro

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback