Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vardagsaktiviteter

Skapad 2020-10-23 12:05 i Mörsils skola F-9 Åre
Grundsärskola F Vardagsaktiviteter
välja, planera och genomföra aktiviteter i vardagsmiljön, undersöka närmiljön, dess natur, historia och traditioner, undersöka kristendomen, andra religioner och andra livsåskådningar, reflektera över demokratiska värden, principer och arbetssätt, söka information om service- och kulturutbud, och använda ord, begrepp och symboler inom ämnesområdet.

Innehåll

  • Av- och påklädning av ytterkläder.

När han kommer börjar han vid sin plats i hallen med att ytterkläder ska tas av och hängas upp på hans plats. När dagen är slut påbörjas påklädning på samma plats. Mössan kan visas tidigare för att öka förståelsen för att det är dags att gå hem.

  • Ta fram och plocka undan material till planerad aktivitet.

Han använder schemabilder på schematavla på väggen och timstock till hjälp för att veta vad han ska arbeta med och hur länge. Materialen som planeras användas under samtliga arbetspass förvaras på samma ställe och behöver då plockas därifrån till arbetsplats. När passet är slut plockas materialet ihop och ställs tillbaka innan vi tittar på vad nästa aktivitet innehåller med hjälp av bild.

Matriser

VAA
Vardagsaktiviteter

Av- och påklädning av ytterkläder

Nivå 2
Tar själv tag i kläder och skor tillsammans när pedagog visar och benämner vad som ska göras. Till viss del självständigt.
Nivå 1
Medverkar när pedagog tar av- och på ytterkläder genom att röra armar, ben och fötter i rätt riktning på uppmaning.
Nivå 3
Tar självständigt av och på sig kläder och hänger upp på rätt plats.
Kan

VAA
Vardagsaktiviteter

Plocka fram och undan arbetsmaterial

Nivå 1
Tillsammans med pedagog titta på schemat och plocka fram material till den planerade aktiviteten. Med stöd av pedagog som visar med kroppssspråk och muntligt vilken som ska väljas och var vi ska vara.
Nivå 2
Tittar på uppmaning vilken aktivitet och vilket material som ska användas. Pedagog väntar in och guidar vid behov så det blir rätt material och plats.
Nivå 3
Plockar självständigt undan material när timstock piper, ställer på rätt plats och plockar fram material till nästa aktivitet. Pedagog visar med hjälp av kroppsspråk/pekar om det behövs.
Aspekt 1
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: