Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

F

Åk 4 Terminsplanering Slöjd

Österskärsskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 22 februari 2021

Vi arbetar utifrån idéutveckling-övervägande-framställning-värdering av arbetsprocessen. Vi övar på att utveckla förmågan att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och maskiner. Eleverna ska ges möjligheter att utveckla sin skicklighet i en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar. Bland annat arbetar vi med uttryck och vår svenska kulturhistoria. Vi lär oss om dalahästens historia och i kombination av den gamla hantverkstekniken trådtavlor som även kan kallas String Art skapar vi vår egna häst.

.   .

Uppgifter vi jobbar med detta läsår.

  • Trådtavlor eller String Art. Vi tar inspiration från vår kulturhistoria, Dalahästen, som kommer från vår svenska hantverkstradition. Vi diskuterar uttryck, lär oss om dalahästens historia. Vi utformar vår egen häst i den nygamla tekniken trådtavla eller StringArt. Vi övar på ytbehandling och mer avancerat med detaljmålning, anpassa storlek, vi övar att spika. Blandar tre olika material med kombinationer av egna färgval.

 

  • Dörrskylt/hänge, vi skissar och gör en prototyp i kartong, tittar på balans, ändrar om vid behov. Vi övar utformning och sågning i den elektriska konturmaskinsågen i materialet mdf. Målar och ger dörrhänget ett uttryck.

 

  • Låda med tekniken centrumtappning och samarbete med textilslöjden. Eleverna ska känna till hur man gör ett ritning i skala 1:1 utifrån valen av materialets tjocklek och bredd. Ovanvy och sidovy med val utifrån material. Att mäta noga, såga rakt, spika med trådspik och dyckert. Borra med handborrmaskin, göra en centrumtappning och ytbehandla sin låda. Vi har ett samarbete med textilslöjden där vi utformar bokstäver i olika stygntekniker i filt att fästas på locket eller insida.

Extra övning: 

  • Tre i rad med karvsnitt. Övning att borra med pelarborren, mäta från givna mått och anpassa efter valt material.
  • Superhjälte/Robot: Övning i kreativt skapande och hållfastighet.

Kunskapskontroll:

- Eleven skissar, skriver och svarar på frågor angående sin arbetsprocess i loggbok. 
- Muntlig och skriftlig värdering av arbetsprocessen efter uppgift.
- Muntlig avstämning av säkerhetsföreskrifter kring maskiner. 

Läroplanskopplingar

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer som inspirationskällor och förebilder för egna idéer och skapande.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Slöjdverksamhetens betydelse för individen och samhället, historiskt och i nutid.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Dalahäst + StringArt/Trådtavlor
Dörrhänge/skylt - vi övar såga i konturmaskinsågen
Låda med applikation - ett samarbete mellan trä och textil

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback