Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Olika material år 2

Skapad 2020-10-27 10:23 i Nygårdskolan Borlänge
Nu ska du få lära dig mer om olika material, dess egenskaper och vad vi har använt dem till nu och förr.
Grundskola 1 – 2 NO (år 1-3)
Vi ska arbeta med de fyra materialen tyg, plast, trä och glas. Eleverna ska veta vad de heter, var de kommer ifrån, vilka egenskaper de har och vad materialen används till. Eleverna ska veta vad orden material och egenskap betyder. Vi kommer att gå in på vilka material som användes förr och vilka som används nu.

Innehåll

Syfte

Undervisningen i ämnet kemi ska syfta till att eleverna utvecklar nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. 
Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av systematiska undersökningar och olika typer av källor.

Bedömning

Eleverna kommer bedömas på om de kan:
- beskriva vad några olika föremål är tillverkade av för material.
- beskriva olika materials egenskaper.
- redogöra för olika materials användningsområden .


Undervisning och arbetssätt

Eleverna kommer att få ta del av olika faktatexter från boken om No år 1-3 och filmer. De kommer få skriva egna faktatexter, arbeta med arbetsblad och redovisa om ett föremål och dess material och egenskaper.  

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,
  NO
 • genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
  NO
 • använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
  NO
 • Centralt innehåll
 • Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna utseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.
  NO  1-3
 • Människors användning och utveckling av olika material genom historien. Vilka material olika vardagliga föremål är tillverkade av och hur de kan källsorteras.
  NO  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: