Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tiaran - Hallen, på- och avklädning

Skapad 2020-10-27 10:56 i 224581 Förskolan Hovet Stockholm Hägersten-Älvsjö
Förskola
I hallen skapar vi förutsättningar för barnen att utveckla sin kroppsuppfattning och grov- och finmotoriska förmåga, men även förmågan att vänta på sin tur och att hjälpa varandra.

Innehåll

VAD? 

 • I hallen skapar vi förutsättningar för barnen att utveckla sin kroppsuppfattning och grov- och finmotoriska förmåga men även förmågan att vänta på sin tur och att hjälpa varandra.

VARFÖR?

 • I hallsituationen skapar vi tillfälle för barnen att lära sig vänta på sin tur, utveckla självständighet, språk, kroppsuppfattning, motorik, matematiska begrepp men även förmågan att samarbeta och vara lyhörd för andras behov.

HUR?

 • Vi slussar in barnen i små grupper, hänsyn tas till hallens storlek, barnens kunnande och självständighet. Ingång sker i olika hallar för att det ska bli en lugn och god lärsituation för barnen. Barnen klär av sig efter egen förmåga och vi hjälper till när och där det behövs. Viktigt att låta barnen ta sig tid och öva. Erbjud inte hjälp för tidigt utan erbjud istället tid att öva för att öka självkänslan och känslan av att jag kan. Uppmuntra barnen att be ett annat barn om hjälp och hjälpa varandra.

  När barnen klätt av sig uppmanas de att prova gå på toaletten/får blöjor bytta och sedan tvättar de händerna.

 

VEM? 

 • Samtliga barn på förskolan.

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: