Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska november - december

Skapad 2020-10-27 16:38 i Norrsätraskolan Sandviken
Grundskola 7 – 9 Svenska
Efter terminsstartens DLS-screeningar fortsätter vi vårt läsprojekt och skriver texter varvat med ordklasser och läsförståelseövningar.

Innehåll

Direkt efter höstlovet kommer vi att skriva en debattartikel som vi har förberett oss för. Eleverna kommer att få använda en lärandematris. Vi skrivet i exam.net. Alla våra skrivuppgifter är betygsunderlag eftersom vi knappt har andra prov i svenska.

Vi fortsätter läsa skönlitteratur och byter bok mellan 7c och 7d. Det betyder att 7c läser Din syster måste dö och 7d läser Onsdag kväll. Varje vecka har vi läsläxa 40 sidor (=8 sidor/kväll). Det är jätteviktigt att inte prioritera bort läsningen eftersom jag lägger stor vikt vid den i min betygsbedömning.

Jag lägger in resultaten från DLS till de föräldrar som vill veta. Läsförståelse- och ordförståelseresultaten bör ligga mellan minst 4-6, för att man ska hänga med i olika ämnen och ligger man mellan 7-9 så är det riktigt bra. Stanine är en skala mellan 0-9 där olika poäng motsvarar ett staninevärde. De som ligger mellan 1-3 bör satsa mycket på att utveckla sin läsning. Vi ska även bli bättre på att nyttja de hjälpmedel som finns för att bli bättre läsare.

Vi kommer att repetera ordklasser och börjar då med verb, eftersom det är den ordklass som påverkar skrivandet mest då det gäller böjning efter tid. Vi kommer att ha veckoläxa där vi övar att ta tema på  8 oregelbundna verb per vecka. Grammatikavsnitten kommer att avslutas med redovisning eller prov i någon form.

Uppgifter

  • Vecka 45-51 Svenska

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: