Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

6

Upptäck historia - Sverige 1719 - 1866

Örbyhus skola F-6, Tierp · Senast uppdaterad: 27 oktober 2020

Nu har vi kommit fram till 1700 -talet i svensk historia. Sverige har lämnat stormaktstiden bakom sig och är nu på väg in i en ny tid full av förändringar och utveckling!

Sverige genomgår förändring

Sverige har under 1500- och 1600-talet genomgått stora förändringar. Man har brutit påvens makt i Sverige genom att börja följa Martin Luthers lära; Protestantismen och Sverige har visat genom erövringskrig att man är en kraft att räkna med i Europa. Men nu börjar de stora kungahusen runt om i Europa förlora sin makt. I detta ämnesområde kommer vi se hur Sverige utvecklas i takt med övriga Europa och hur nya tankar och idéer kommer att förändra Sverige i grunden.

Såhär arbetar vi med ämnesområdet

 Vi går igenom ord och begrepp som ni kommer att stöta på. Vi kommer gemensamt se filmer. Vi kommer att använda oss av boken Upptäck Historia då vi läser, diskuterar och skriver.

Syfte / Förmågor att utveckla

Vi kommer jobba mycket med er analytiska förmåga genom att ni ska se samband och konsekvenser av händelser i historien. Även er begreppsliga förmåga kommer användas i stor utsträckning då ni kommer stöta på, och använda, nya ord och begrepp.

Bedömning

Under arbetets gång kommer jag att göra muntliga- och skriftliga avstämningar. Vi kommer avsluta med ett skriftligt prov. 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Sveriges och Nordens ekonomiska och kulturella globala utbyte, till exempel i form av järnexport och genom resor till Asien.

Jordbrukets omvandling och dess konsekvenser för människor.

Den stora folkökningen samt dess orsaker och konsekvenser för olika människor och grupper.

Framväxten av parlamentarism, partiväsen och nya lagar i Sverige.

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Matriser i planeringen
Frihetstiden, Gustavianska tiden och början på 1800 talet (ca 1700-1850)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback