Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6 - 9

Fg PP Språkhistoria 05c

Fäladsskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 31 oktober 2020

I det här arbetsområdet ska ni bekanta er med olika tidsperioder i den svenska språkhistorien. Ni ska presentera en period själva genom att delta i en språkhistorisk paneldebatt. Efter att alla debatter är genomförda kommer ni att svara på ett antal övergripande reflektionsfrågor om den svenska språkhistorien.

Mål

Målen med arbetsområdet är dels att ni ska se ert språk som en del av en pågående språkutveckling och känna till språkets ursprung och historia, och dels att ni ska lära er att diskutera, strukturera och formulera er muntligt och skriftlig i reflektionsfrågor kring olika språkhistoriska epoker. 

Arbetets innehåll

Arbetsområdet handlar om tidslinjer i språkhistorien och om hur man sammanfattar och formulerar sig när man deltar i muntliga diskussioner, och hur man kan reflektera kring olika språkhistoriska frågor. 

Arbetssätt och redovisningsform

Ni kommer att arbeta mycket med material som ligger länkat på siten. Ni ska delta i olika debatter kring frågor som varit uppe för diskussion genom den svenska språkhistorien. Arbetsområdet avslutas med att ni får svara på ett antal reflektionsfrågor om språkhistorien och om er egen diskussion. 

Visa din kunskap - Bedömning

Er förmåga att delta i debatten, där visa språkhistoriska kunskaper, och er förmåga att reflektera över språkhistorien kommer att bedömas. 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Matriser i planeringen
Deltagande i språkhistorisk debatt
Språkhistoria reflektionsfrågor
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback