Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

4 - 6

FPP Musik Musikteori 6AB

Folkungaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 15 juni 2022

Under detta arbetsområde kommer vi på olika sätt att jobba med noter och begrepp som man behöver öva på för att utveckla sin förmåga att sjunga och spela. Nu i år 6 kommer vi att börja med lite repetition. Sedan kommer vi att arbeta med olika saker som finns med i checklistan.

Vad ska du lära dig?

Under detta arbetsområde kommer vi på olika sätt att jobba med noter och begrepp som man behöver öva på för att utveckla sin förmåga att sjunga och spela.

 

Nu i år 6 kommer vi att börja med lite repetition. Sedan kommer vi att arbeta med olika saker som finns med i checklistan.

 

Varför ska du lära dig det?

Innehållet i detta område är viktigt därför att noter är musikens språk. Det fungerar både i Sverige och i stora delar av resten av världen. Om man inte förstår notskrift blir man begränsad i möjligheterna att spela, sjunga och sprida musik andra eller man själv skapat. 

För eleverna som går i musikklass är det väldigt viktigt att förstå notskrift eftersom sångnoterna är vårt viktigaste material. Det är därför vi jobbar mer med notkunskap än klasser som inte har musikprofil.

 

 Hur ska du lära dig det?

Vi kommer att arbeta med övningar både gehörsmässigt och teoretiskt. Vi jobbar både digitalt och med arbetsblad.

 

Vilket material kommer du använda?

Det finns inget läromedel som passar oss. Därför kommer ni att få material från många olika ställen. Vi kommer också att jobba en hel del med sidor på nätet. 

Det mesta av materialet (eller länkar) kommer att läggas ut succesivt här i kursen i Classroom.

 

 Hur ska området bedömas?

Musikteori finns inte med i Skolverkets kunskapskrav. Därför kommer ingen bedömning att ske. Vi kommer ändå att ha några diagnoser då och då för att se så att utvecklingen går framåt.

 

Hur ska återkoppling ges?

Muntligt, kontinuerligt under lektionstid.

Skriftligt i diagnoserna.


Läroplanskopplingar

spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,

skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och

Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers och refräng som byggstenar för att komponera musik i olika genrer.

Musiksymboler, grafisk notation, noter och ackordbeteckningar.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback