Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Debattartikel

Skapad 2020-11-03 14:27 i Introduktionsprogrammen Borlänge
Grundskola F Svenska som andraspråk
Du kommer att träna på att skriva en debattartikel. Du kommer att lära dig att: *känna igen en argumenterande text *följa den argumenterande textens struktur med styckeindelning * hur man argumenterar på ett varierat sätt i skrift *hur man källhänvisar och citerar

Innehåll

I denna planering kommer vi att läsa argumenterande texter. 

 

Du kommer att ha två prov:

 

1) du ska läsa en debattartikel och svara på frågor för att visa din läsförståelse

 

2) du ska skriva en debattartikel för att visa dina kunskaper 

 

Uppgifter

 • Uppgift

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  SvA  7-9
 • Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
  SvA  7-9
 • Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag samt deras ord och begrepp.
  SvA  7-9

Matriser

SvA
Debattartikel

Rubrik 1

E
C
A
Innehåll
Texten fungerar i huvudsak som en debattartikel, genom att åsikten framgår och det finns minst två argument.
Texten fungerar relativt väl som en debattartikel, genom att åsikten framgår tydligt och det finns flera argument, samt minst ett motargument.
Texten fungerar väl som en debattartikel, genom att åsikten framgår tydligt, det finns flera välvalda argument (ethos, logos och patos), samt innehåller motargument och ett svar på det.
Struktur
Debattartikeln är sammanhängande och begriplig med enkel inledning, diskussion och avslutning.
Debattartikeln är sammanhängande och strukturen är tydlig, med inledning, argument och avslutning. Eleven använder ord som: För det första, för det andra, dessutom, slutligen för att lägga fram argument.
Debattartikeln följer den struktur som ingår i uppgiften Den är sammanhängande och välstrukturerad, med passande inledning, argument och träffsäker avslutning. Eleven använder ord som: för det första, för det andra, dessutom, slutligen.
Textbindning
Texten binds ihop på ett enkelt sätt med några bindeord.
Texten binds ihop på ett utvecklat sätt med flera bindeord, t.ex. för det första, för det andra, därför, eftersom, på grund av, slutligen...
Texten binds ihop på ett välutvecklat sätt med bindeord. Texten innehåller variation i textbindningen så att det flytet i texten är mycket tydligt. Detta görs med följande uttryck: För det första, för det andra, därför, eftersom, på grund av, vilket leder till, vilket i sin tur påverkar slutligen..., å ena sidan, å andra sidan...
Språk och skrivregler
Ordvalet är enkelt. Meningsbyggnaden består mestadels av huvudsatser. Stavning och användning av skiljetecken fungerar i huvudsak
Ordvalet är varierat. Meningsbyggnaden består av huvudsatser och bisatser. Stavning och användning av skiljetecken fungerade relativt väl.
Ordvalet är varierat och träffsäkert, vilket lyfter texten. Meningsbyggnaden består av både huvudsatser och bisatser. Stavning och användning av skiljetecken fungerar mycket väl.
Källhänvisning och citat
Eleven källhänvisar korrekt till en artikel.
Eleven källhänvisar och citerar korrekt från en artikel.
Eleven källhänvisar och citerar korrekt från en artikel.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: