Skolbanken Logo
Skolbanken

Dela med dig -tio små kompisböcker

Bohus förskola, Ale · Senast uppdaterad: 4 november 2020

På Topasen arbetar vi med temat KOMPIS under läsåret. Vi behandlar olika områden inom materialet " Tio små kompisböcker". Denna planering berör området "Dela med dig".

BAKGRUND

På Topasen arbetar vi i smågrupper under veckan, där vi gör aktiviteter i mindre grupp utifrån olika ämnesområden. Barnen vistas även i helgrupp där det är viktigt att ta hänsyn till sina kompisar. Tio små kompisböcker är ett verktyg för barnen att bygga upp en social kompetens och en god gemenskap i barngruppen.

MÅL

Syftet med området Dela med dig är att barnen ska utveckla en förståelse för rättvist och orättvist, något som kan uppfattas olika av alla. Hur argumenterar man för något som är orättvist och hur kan man dela med sig så det blir rättvist?

METOD - GENOMFÖRANDE

Boken DELA MED DIG läses i barngruppen. Pedagogen för boksamtal om boken och pratkartan. Barnen diskuterar olika dilemman eller situationer där man delar med sig till varandra.

Barnen får diskutera hur det känns när något upplevs orättvist/rättvist.

Vad kan man dela med sig av till andra? Barnen får träna på att dela med sig i olika aktiviteter på samlingen och i leken.

Området arbetas med inomhus, utomhus och på utflykter. Vi utför ett gemensamt konstverk, där vi delar på papper, färg och penslar. Vi utvärderar tillsammans med barnen i mindre grupper.

DOKUMENTATION

Dokumentation sker i form av bild, video, observationer och lärloggar på Unikum. Dokumentation för samtal sätts upp på smågruppernas dokumentationsvägg. 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Arbetet utvärderas tillsammans med barnen, på avdelningsplaneringen, gemensam reflektionstid, på Unikum och i arbetslaget.

 


Läroplanskopplingar

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet

uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena, och

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback