Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skrivregler

Skapad 2020-11-05 17:55 i Frösåkersskolan Östhammar
I arbetsområdet repeterar vi skrivregler som eleverna förväntas behärska; stor bokstav, skiljetecken och styckedelning.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Att följa de skrivregler vi har tycker många känns svårt och onödigt. Många vill hellre skriva "som vi talar" och det märks också att "chattspråket" nästlar sig in i era skriftliga texter. Problemet blir då att vi lätt blir missförstådda och det ser dessutom slarvigt ut. Det är också förvirrande när vi påverkas så mycket av det engelska språket när vi skriver svenska. Därför ska du lära dig skriva enligt reglerna och lära dig skilja på svenska och engelska skrivregler.

Innehåll

Övergripande mål och syfte

Inom arbetsområdet får du möjlighet att repetera och lära dig de grundläggande skrivreglerna. Du kommer att känna igen en del och annat är nytt.

 

Syftet med svenskämnet enligt läroplan är att du
- kan använda språket både skriftligt och muntligt,
- kan tala och skriva så att andra förstår vad du menar och få tilltro till din förmåga att uttrycka dig i olika sammanhang
- kan följa språkliga normer och regler

 

 

 

I arbetsområdet fokuserar vi oss på en enda punkt ur centralt innehåll. Vi uppmärksammar och övar oss på att följa de språkliga normer som finns!

Undervisning

Ni kommer främst att arbeta med övningsuppgifter, enskilt och i par, i häfte och digitalt. Vi har gemensamma genomgångar och diskuterar hur vi skriver och talar.

Bedömning

Arbetsområdet ligger till grund för fortsatt skrivarbete vilket innebär att vi kommer vare sig ha prov eller inlämning för bedömning. Därför är det viktigt att du övar, ställer frågor och deltar i diskussioner under lektionsarbetet så att du förstår och senare kan använda dig av kunskapen.

Tidsplan

ca 4 lektioner

 

http://www.skiljetecken.se/

 

https://www.elevspel.se/amnen/svenska/ratta-skiljetecken.html

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  E 9
 • Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sv  E 9
 • Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sv  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: