Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tyska steg 4: Ausbildung und Beruf

Skapad 2020-11-07 11:31 i Folkungaskolan gymnasium Linköping
Vi kommer inledningvis arbeta med xxxxx
Gymnasieskola Moderna Språk - Tyska
Vecka 45- 50: Terminens andra arbetsområde kretsar kring temat utbildning och yrke. Vi kommer fortsätta att utveckla de fyra förmågorna (läsa - höra - tala - skriva) för att långsiktigt höja den språkliga nivå och den språkliga säkerheten.

Innehåll

Vi kommer fortsätta arbetet med att de fyra förmågorna tala, skriva och läsa och förstå talad tyska. Senhöstens arbetsområde behandlar framför allt temat utbildning och arbete. Du kommer att få läsa ett utdrag ur en kvinnas dagbok om hennes väg till ett arbete och du får lyssna till unga vuxna som berättar om sina yrken. Du kommer att få öva dig i att samtala kring framtida yrkesval och drömmar. Du tränar dig också i att argumentera och framföra dina åsikter om vad som är viktigt för dig i ett  framtida yrke. Du diskuterar din inställning till skola och skolarbete samt huruvida man kan ha ett "extraknäck" utanför skolan.

För att utveckla din språkliga förmåga kommer du att fördjupa dina grammatiska kunskaper i målspråket. Viss kännedom om det tyska utbildningssystemet ingår också.

Språk är ju ord. Därför är det viktigt att du hela tiden arbetar med ditt ordförråd, under detta arbetsområde främst inom skola, utbildning och arbete. Vi kommer att ha läxor varje vecka för att du ska kunna utveckla ditt ordförråd och dina språkliga färdigheter. Det är också viktigt att du följer upp det vi gör på lektionerna och repeterar detta på egen hand.

Området kommer att avslutas med en examination vecka 49. Då prövas din läs- och hörförståelse. Du får du visa dina förmågor i skrift, där även dina grammatiska kunskaper och ditt ordförråd sätts på prov. Den muntliga förmågan prövas kontinuerligt under lektionstid samt vid planerade gruppsamtal.

Den prel. tidplanen ser ut som följer nedan. Kom ihåg! Den detaljerade veckoplanering finns i classroom. Detta är ett levande dokument som hela tiden uppdateras för att kunna anpassa efter gruppens behov. Den detaljerade lektionsplaneringen tillsammans med veckans läxa hittar du således i classroom genom följande länk: Veckoplanering (detaljerad classroom) v.45-50

 

Preliminär tidsram och examinationsform

 

Vecka 

Lektion 1 

Lektion 2 

45

Muntlig övning: Was ist an einem Beruf wichtig?

2A: Der Weg in die Zukunft

46 2A: Der Weg in die Zukunft

Rep. Adjektivböjingen,

Verbkonstruktioner

47 2C: Erfolgreiche Ausbildung

Nebenjobs: Ja oder nein

Substantiverade adjektiv

48

Nebenjobs; Ja oder nein

Rep. grammatik

49

Examination: Läs-och hörförståelse

Examination: Uppsats / Ordförråd och grammatik

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: