Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ey bror, vad händer? (Clio) (7B ht-20)

Skapad 2020-11-08 13:39 i Nannaskolan Uppsala
Grundskola 7 Svenska
Händer det att dina föräldrar inte alls förstår vad du säger, fast du tycker att du var hur tydlig som helst? Det kan bero på att det svenska språket ständigt förändras, och att du har ett helt annat sätt att uttrycka dig på än vad dina föräldrar har.

Innehåll

Syfte

När du är färdig med arbetsområdet ska du kunna:
- förklara varför det finns olika dialekter
- reflektera över ditt och andras talade språk och hur vi använder ord och uttryck på olika sätt beroende på vilka vi är

Innehåll

I det här arbetsområdet får du arbeta med hur det svenska språket varierar. Dels pratar vi olika i olika delar av landet, dels pratar vi olika beroende på i vilken tid och socialt sammanhang vi lever i. 

Vi jobbar med olika övningar, bland annat i Clios arbetsområde "Ey bror, vad händer?".

Bedömning

- Arbete under lektionstid
- Svar i Clio
- Slutreflektion kring några frågor

Matriser

Sv
Ey bror, vad händer?

F (insats krävs)
E
C
A
Svenska språket & närliggande språk
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag (samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader).
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag (samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader).
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag (samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader).
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: