👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildsamtal

Skapad 2020-11-09 14:35 i Gluntens montessoriskola Grundskolor
Grundskola 9 Bild Slöjd
Under området kommer ni att i grupp samtala om bilder och bygga ett samtal i vilket ni tolkar bilder och kopplar till era egna erfarenheter. Du kommer att få en bild som du leder ett samtal kring. Du kommer även att delta i samtal som andra elever leder. Området är ett samarbete mellan bildämnet och texilslöjden. Bilderna ni talar om är olika textilkonstverk.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Sl Bl
Bildsamtal

BILD

E
C
A
Presentera
Du kan presentera bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Du kan presentera bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Du kan presentera bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Tolka, resonera & koppla
Du beskriver bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Du beskriver bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Du beskriver bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
Beskriva
Du kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Du kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Du kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

TEXTILSLÖJD

E
C
A
Tolka
Du tolkar slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter.
Du tolkar slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter.
Du tolkar slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter.