Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Längd

Skapad 2020-11-10 08:23 i Ekkälleskolan Linköping
Grundskola 1 Matematik
Hur lång är jag? Hur mäter jag med en linjal? Hur vet jag vad som är längst och kortast? Det är frågor som du garanterat kommer att stöta på i verkligheten och du kommer att behöva veta. Under detta område kommer du att få lära dig hur vi mäter olika saker idag, hur en linjal fungerar och hur vi använder begreppen "lång", "kort" och deras böjningar. Vi kommer även undersöka hur vi mätte saker förr i tiden och vilka fördelar och nackdelar som finns med de gamla sätten att mäta.

Innehåll

 

Undervisning 

 • Vi kommer att arbeta med matematikboken "favoritmatematik". 
  Du kommer att få lyssna och medverka vid genomgångar.
  Du kommer att arbeta med arbetsblad.
  Du kommer att få arbeta digitalt med lärplattan på bingel.
 • Du kommer att få se på "livet i mattelandet". 
  Du kommer få arbeta praktiskt med linjal och mäta olika saker i klassrummet och även rita ut sträckor på egen hand eller tillsammans med en kamrat. 

Bedömningsformer

Vi gör diagnoser efter avslutat kapitel i matematikboken.
Vi bedömer ditt arbete i matematikboken.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.
  Ma  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.
  Ma   3
 • Eleven kan beskriva och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då konkret material, bilder, symboler och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.
  Ma   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: