Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

MATEMATIK: Taluppfattning (tallinjen, stora tal, negativa tal och tiondelar)

Raus Planterings skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 10 november 2020

Att räkna med stora tal är spännande! För att göra det måste du känna till talens egenskaper och förhållande till varandra. Vet du hur det är att räkna med tal som är mindre än ett? Det ska vi lära oss men först måste vi känna till deras egenskaper.

Mål ur kursplanen

Konkretiserade mål

Du ska kunna förstå och hantera stora tal (0-1 000 000). 

Du ska kunna konstruera och förstå hur stora tal och tal med tiondelar är uppbyggda med hjälp av vårt talsystems tio siffror. Du ska kunna storleksordna och placera talen i förhållande till varandra på tallinjen.

Du ska förstå och kunna avläsa heltal på tallinjen även negativa tal, dvs tal under 0.

Du ska använda matematiska räknemetoder (uppställning) för att göra beräkningar av stora tal inom addition och subtraktion.

Du kommer också att träna dig i att redogöra för beräkningar muntligt och skriftligt samt att bedöma svarets rimlighet.

 

Undervisningen

I undervisningen kommer vi att..

..tolka och förstå tal inom talområdet 0-1 000 000 även decimaltal genom att avläsa, uppfatta och storleksordna talen.

..lära oss göra beräkningar av stora tal inom addition och subtraktion med främst uppställning, talsorter och miniräknare.

..samtala om strategier för hur vi löser matematiska problem, t ex hur vi listar ut talföljder och tolkar tallinjer.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma din förmåga att hantera och använda dig av stora tal och decimaltal då du med kunskap om deras egenskaper kan relatera dem till varandra samt använda dem i beräkningar i addition och subtraktion

Jag kommer att bedöma din förmåga att hantera och använda dig av negativa tal i olika sammanhang t ex vid avläsning av temperatur.


Läroplanskopplingar

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Positionssystemet för tal i decimalform.

Tal i bråk- och decimalform och deras användning i vardagliga situationer.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Matriser i planeringen
MATEMATIK: Taluppfattning (tallinjen, stora tal, negativa tal och tiondelar)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback