Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jämföra och förklara teknik

Skapad 2020-11-10 14:31 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 Teknik
Teknik finns överallt runt omkring oss. Hemma, i skolan, när vi åker någonstans osv. Den är nödvändig för vårt moderna liv och vi skulle inte klara oss utan den. Men hur påverkar den oss? Vad har vi för nytta av den? Kan den vara farlig? Hur påverkar den miljön? Hur fungerar den teknik vi har runt omkring oss i vår vardag? Är den ett mysterium eller är den kanske enklare att förstå än man kan tro?

Innehåll

Detta arbetsområde handlar om teknikens konsekvenser för samhället, individen och miljön. Det handlar också om att undersöka och förklara hur vardagsföremål fungerar. 

Arbetsområdet innehåller genomgångar, skriftliga uppgifter och eventuellt undersökningar.

Vi kommer att jobba med det området de lektioner som återstår av höstterminen. Om du är hemma på grund av sjukdom eller liknande men är frisk nog att jobba med skolarbete, så går det bra att göra dessa uppgifter hemma.

Se bifogade dokument för mer info om vad uppgifterna går ut på.

Lycka till!  

Uppgifter

  • Uppgifter

Matriser

Tk
Teknik - Jämföra och förklara teknik

Tekniska lösningar
E
C
A
Tekniska lösningar
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

Teknik, människa, samhälle och miljö
E
C
A
Konsekvenser
Dessutom kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.
Dessutom kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.
Dessutom kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: