Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Danska

Skapad 2020-11-10 18:43 i Östlyckeskolan Alingsås
Under några lektioner kommer vi att arbeta med det danska språket. Vi kommer att läsa lite om hur språket är uppbyggt. Lyssna på danska, läsa text skriven på danska och kanske vi till och med vågar oss på att tala lite danska.
Grundskola 9 Svenska
Efter att vi har bekantat oss med norskan ska vi nu under några lektioner arbeta med det danska språket. Vi kommer att läsa och prata om hur språket är uppbyggt, lyssna på danska, läsa text skriven på danska och kanske vi till och med vågar oss på att tala lite danska.

Innehåll

Koppling till läroplanen

 

Vid slutet av momentet ska du kunna

Vid slutet av momentet ska du kunna

- berätta varför danska och svenska är lika varandra.

- förklara några skillnader mellan det danska och det svenska språket.

- i sådana samtal / svar på frågor från mig, ska du förstås också använda dig av vad du vet om det norska språket som vi just har läst 

   om. 

 

 

 

 

Arbetssätt och uppgifter

Vi kommer att lyssna på en dansk låt, se filmklipp på danska, läsa faktatexter om hur språket är uppbyggt och läsa texter skrivna på danska. Som avslutning tittar vi på en dansk spelfilm. Vi kommer dessutom att titta lite översiktligt på något om det isländska språket

Vi kommer främst att utgå från texter i läroböckerna "Spegla språket 8" samt "Studio svenska 2".  Dessutom ska vi jobba med ett häfte som innehåller  både fakta och övningar.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
  Sv  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
  Sv  E 9
 • Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.
  Sv  C 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: