Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Medeltiden åk 5

Björndammens skola F-6, Partille · Senast uppdaterad: 11 november 2020

Medeltiden

LPP Medeltid

 Syfte:

Under arbetet med medeltiden får du möjlighet att utveckla förmågan att:

  • använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

  • resonera

 

Centralt innehåll:

  • Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

  • De nordiska staternas bildande.

  • Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

  • Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Kunskapskrav

 

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

 

Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder. Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna




Bedömning

Du kommer att bli bedömd under arbetets gång samt utifrån ett avslutande skriftligt prov.  

 

Arbetssätt

 

Vi kommer att arbeta enskilt, i par och i grupp. Vi kommer att läsa texter, se filmer, diskutera och skriva. Vi kommer träna på förmågan att resonera utifrån innehållet.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Medeltiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback