Skolbanken Logo
Skolbanken

Barnkonventionen - Barnens dag

Björnboda-Sörgården testförskola, Stockholm Hässelby-Vällingby · Senast uppdaterad: 16 november 2020

Arbete med barnkonventionen sammankopplat med projektet formfamiljen. Vi arbetar med begrepp som Rättigheter, Funktionsvariation, Inflytande & Allas lika värde.

Som en del i arbetet med barnkonventionen och firandets av den stor barndagen den 20 november tänker vi arbeta lite extra med barnkonventionen under denna vecka. För att på ett enkelt sätt kunna sammankoppla detta arbete med vårt projektarbete och formfamiljen kommer vi att ta vara på våra återkommande uppdragsbrev till detta arbete. Veckan kommer att ha fokus på att samtala, reflektera och väcka nya tankar och funderingar kring allas lika värde och barns rättigheter. VI kommer att använda oss av Barnkonventionens folder "Barnkonventionen i en låda" samt boken "Allas lika rätt" skriven av Pernilla Stalfelt. Under veckan kommer vi bland annat att behandla begrepp och samtalsämnen som; Rättigheter, Funktionsvariation, Inflytande & Allas lika värde. 

Veckan kommer att påbörjas med att Barnen Trekant skickar ett brev med instruktioner: 

"Hej världens bästa Topaser!

Som ni säkert redan vet så fyller vi ju år denna vecka, nämligen på fredag! Vet ni vad som också är så speciellt på fredag? 

Jo på fredag är det den stora barndagen! Detta betyder att vi ska fira barns rättigheter. Under denna vecka kommer vi att skicka flera brev till er som ni gärna får läsa och genomföra de uppdrag som vi ger er! 

Idag har ni som uppdrag att läsa en bok, nämligen "Alla barns rätt". Efter att ni läst den så ska ni ta er till skogen och där har vi några frågor som ni gärna får besvara. 

Det ska bli så kul att få se er genomföra uppdragen och fira får födelsedag på fredag!"

MVH 
Barnen Trekant"

Frågor att samtala om i skogen
- Vad behöver ett träd för att att överleva och må bra? 

- Är det någon som har ett husdjur? 

- Vad behöver era husdjur för att överleva och må bra? 

- Vem är det som har ansvar (ska se till så att) husdjuren får det de behöver för att överleva och må bra? 

 

Efter genomfört besök i skogen är det så dags att skapa vårt egna rättighetsträd. Här kommer vi att samla alla våra tankar kring vad som är viktigt för just mig. Vad behöver jag för att överleva och må bra? Vad är det som är viktigt för mig för att kunna göra dessa saker? 

 

Alla tankar kring detta kommer att skrivas ned på trädets löv.

 

Syfte

Syftet med denna vecka är att väcka tankar och funderingar kring alla dessa viktiga ämnen. Även att utveckla förståelse för alla barn rätt, alla människors rätt och lika värde. Även utveckla förmågan att kunna sätta sig in i andra människors situation och därmed skapa en förståelse för empati och omtanke för andra. 

Genomförande

Under veckan kommer vi att tillsammans skapa vårt eget rättighetsträd där allas tankar kring rättigheter får ta plats. Vi komemr även att genomföra övningar och andra uppgifter där vi samtalar om de övriga ämnena som nämns ovan. Alla uppdrag och övningar kommer att presenteras via skickade brev från Barnen Trekant. Under fredagen den 20 november kommer vi sedan att fira deras födelsedag samt fokusera på att presentera veckans arbete med bland annat utställningen av våra lyktor. 

Material & Miljö

Under veckan kommer främst boken "allas lika rätt" samt foldern "Barnkonventionen i en låda" att användas som grund för samtal och reflektion tillsammans med barnen. Vi kommer förutom detta underlag att använda våra uppdragsbrev som en inspiration till att nå de samtalsämnen som veckan kommer att präglas av. Under vårt skapande av rättighetsträdet kommer vi att använda olika typer av material som går att finna i ateljén. 

Vi kommer att genomföra de olika aktiviteterna både inomhus som utomhus. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback