Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samhällskunskap åk 6

Skapad 2020-11-15 14:13 i Victoriaskolan Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Samhällskunskap
I Samhällskunskap har vi dels jobbat med ekonomi och det ekonomiska kretsloppet. Vi har även jobbat med EU, Coronavirusets påverkan på EU-samarbetet och vad det kan innebära för de mänskliga rättigheterna.

Innehåll

I ämnet Samhällskunskap under denna termin har vi jobbat med två arbetsområden. Som läromedel inom båda delarna har vi använt boken som heter Samhällskunskap åk 4-6 på NE.se (klicka).

Vi har även kollat på vissa filmklipp:

Det ekonomiska kretsloppet

Så funkar EU

 

1. Ekonomi och det ekonomiska kretsloppet

Vi läser bokens kapitel och diskuterar ord och begrepp. Vi går särskilt in på det ekonomiska kretsloppet. Vad det är, hur det ser ut, hur det fungerar och vad som kan påverka detta.

 

Bedömning av detta arbetsområde sker dels genom en skrivuppgift kring det ekonomiska kretsloppet, dels ett begreppsförhör. Bedömning sker också av det som visas under lektionstid.

 

2 EU och Coronaviruset

Vi läser bokens kapitel och diskuterar EU och hur det är uppbyggt. Vi pratar även om välfärd och de mänskliga rättigheterna. Vi lägger extra fokus på hur hanteringen av Coronaviruset skett inom EU och att det sett olika ut på olika länder inom EU.

 

Bedömning av detta arbetsområde sker via skrivuppgift som rör olika scenarion kring Coronaviruset där ni väljer ett av scenariona och beskriver hur detta påverkar välfärden och de mänskliga rättigheterna. Bedömning sker också av det som visas under lektionstid.

Uppgifter

Matriser

Sh
Samhällskunskap åk 4-6.

E
C
A
Samhällsstrukturer
Du har baskunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Använda begrepp
Du kan använda begrepp på ett ganska bra sätt när du beskriver hur samhällsstrukturer är uppbyggda och fungerar.
Du kan använda begrepp på ett bra sätt när du beskriver hur samhällsstrukturer är uppbyggda och fungerar.
Du kan använda begrepp på ett mycket bra sätt när du beskriver hur samhällsstrukturer är uppbyggda och fungerar.
Undersöka samhällsfrågor
Du kan undersöka frågor som du känner till om samhället. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur de hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan undersöka frågor som du känner till om samhället. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur de hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du kan undersöka frågor som du känner till om samhället. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur de hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Värdera & uttrycka ståndpunkter
Du kan diskutera och värdera på ett enkelt sätt vad olika människor tycker om frågor som du känner till om samhället.
Du kan diskutera och värdera på ett utvecklat sätt vad olika människor tycker om frågor som du känner till om samhället.
Du kan diskutera och värdera på ett välutvecklat sätt vad olika människor tycker om frågor som du känner till om samhället.
Demokrati
Du har baskunskaper om vad demokrati är och hur man fattar beslut. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur demokratiska regler hänger ihop med hur beslut fattas i din vardag.
Du har goda kunskaper om vad demokrati är och hur man fattar beslut. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur demokratiska regler hänger ihop med hur beslut fattas i din vardag.
Du har mycket goda kunskaper om vad demokrati är och hur man fattar beslut. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur demokratiska regler hänger ihop med hur beslut fattas i din vardag.
Människors & barns rättigheter
Du kan beskriva de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter. Du ger exempel på vad de kan betyda för barn i olika delar av världen.
Du kan beskriva de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter. Du ger exempel på vad de kan betyda för barn i olika delar av världen.
Du kan beskriva de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter. Du ger exempel på vad de kan betyda för barn i olika delar av världen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: