Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bollsporter

Skapad 2020-11-15 17:10 i Svensgårdsskolan Helsingborg
Grundskola 6 – 9 Idrott och hälsa
Vi kommer under några veckor att fokusera på bollsporter, basket, handboll och lite fotboll.

Innehåll

Vi kommer ha fokus på basket, handboll och även lite fotboll, du kommer få testa på och lära dig att spela dessa bollsporter.   

Det kommer bli ca. 2-4 lektioner per sport och vi kommer att börja med grund träning för att sedan utveckla detta mer och mer under lektionerna och övergå till med spelmoment i slutet av dessa lektionerna. 

Tillsammans med dina klasskompisar ska du träna upp din förmåga att hantera bollen och kroppen i de olika aktiviteter och sammanhangen. Dessutom ska du försöka träna upp din samarbetsförmåga och spelförståelse som är viktig i lagsporter som vi kommer att utöva och på så sätt även visa dina kunskaper.

Syftet med bollsport är att du ska få träna din motoriska rörelseförmåga med hjälp av olika bollar, bollspel och övningar. Genom olika slags bollsporter ska du få uppleva rörelseglädje och samtidigt träna din samarbetsförmåga, respekt för andra och hjälpa dig att utveckla en god kroppsuppfattning, samt tilltro till din egen fysiska förmåga.

 

Se i matrisen hur du bedöms.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Bollsporter

F
E
C
A
Delta, komplexa rörelser, regler och samarbete
Eleven kan delta i spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget. Eleven kan också följa regler och samarbeta.
Eleven kan delta i spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget. Eleven kan också följa regler i spelet, samarbeta och hjälpa medspelare.
Eleven kan delta i spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget. Eleven kan också följa regler i spelet, samarbeta och hjälpa medspelare att utvecklas med hjälp av sin egen kunskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: