Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Skriva reportage åk 9

Blommensbergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 16 november 2020

Du ska skriva ett reportage om utbildning och yrke. Du intervjuar någon som ska berätta om hur, när och varför hen började på en vissa utbildning, valde sitt yrke/sitt jobb. Intervjua, observera och var nyfiken.

 

Före Intervju:

Skriv ett frågebatteri
Sök fakta om yrket, kan hjälpa dig att komma på frågor.
 

Boka tid för intervju.

Fota. Ta minst en bild till reportaget.

Genomföra intervjun/intervjuerna, anteckna (eller spela in intervjun).

Använd öppna frågor med frågeorden: hur, varför, när och vad. Var beredd att ställa följdfrågor.

Skriv ner egna reflektioner, under före och efter intervjun. 

 

 

De tre delarna: intervjusvaren, fakta och egna observationer och upplevelser  ska ni ta med er till skolan för att sammanställa. Utnyttja tiden på lektionerna att  sammanställa ditt reportage och bearbeta text och reportage.  

  • Tänk på dispositionen.
  • Skriv reportaget i PRESENS. Det skapar närvaro.
  • Gestaltande text. Skapa bilder för läsaren. 
  • En bra, talande rubrik. Mellanrubriker.
  • Checka din text utifrån mallen.
  • Bedömning sker av det inlämnade reportaget.
  • Tänk på reportagets språk och disposition: stavning, meningsbyggnad (stor bokstav, skiljetecken), styckeindelning, språklig variation.
  • Respons och bearbetning

Betygssättning sker utifrån dessa delar:
Reportagets struktur: rubrik, ingress, brödtext.
Reportagets innehåll: gestaltande beskrivningar, röd tråd. Närvarokänslan i texten. Samspel text och bild!

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Svenska: Reportage
Åsö svenska reportage
Uppgifter
Mitt praoreportage

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback