Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Politiska system 06B

Skapad 2020-11-19 12:49 i Getingeskolan Halmstad
Samhällskunskap för åk 9. Innehåller två större kunskapsområden: 1) Sveriges politiska system, demokrati, valet, ideologier och partier, 2) Samhällsekonomi.
Grundskola 8 Samhällskunskap
Under hösten så kommer vi att lära oss mer om olika politiska system med fokus på EU och det amerikanska presidentvalet. Vi kommer också att se på andra sätt som man kan styra ett land.

Innehåll

Ni kommer att lära er om hur EU fungerar och hur olika länder styrs. Eftersom det är presidentval i USA så känns det naturligt att USA blir ett av de länder vi undersöker. Förutom att lära sig hur det fungerar så är det viktigt att ni kan jämföra och då se likheter och skillnader mellan olika politiska system.

 

Vi kommer ha ett skriftligt prov onsdag v.49, detta prov kommer bygga på de instuderingsfrågor vi jobbat med.

 

Uppgifter

  • Instuderingsfrågor USA

  • Instuderingsfrågor EU

Matriser

Sh
Samhällskunskap åk 9

E
C
A
Faktakunskaper
Du har grundläggande kunskaper om hur samhällets politiska, massmediala och ekonomiska strukturer fungerar
Du har goda kunskaper om hur samhällets politiska. massmediala och ekonomiska strukturer fungerar
Du har mycket goda kunskaper om hur samhällets politiska, massmediala och ekonomiska strukturer fungerar
Uttrycka ståndpunkter och argumentera
Du värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.
Du värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument.
Du värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument.
Ny aspekt
Undersöka strukturer i samhället
  • Sh  A 9
Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: